Dostupni linkovi

Policajac RS o izdvajanju Srebreničana i ubojstvu u Kravici


Ljubodrag Gajić u sudnici 26. listopada 2015
Ljubodrag Gajić u sudnici 26. listopada 2015

Nakon prošlotjednog prekida zbog smrti vještaka obrane Dušana Dunjića, haško suđenje (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću nastavljeno je iskazom Ljubodraga Gajića, bivšeg pripadnika specijalne policije Republike Srpske (RS) iz Centra za obuku na Jahorini, koji je sudjelovao u zauzimanju Srebrenice u srpnju 1995.godine.

Kao svjedok obrane Gajić je ustvrdio kako su vojska i policija bosanskih Srba bile razdvojene, no sudeći po njegovom iskazu – operaciju izdvajanja muškaraca i dječaka od njihovih obitelji – obavili su u Potočarima zajedno. Prema optužnici, izdvojeni muški članovi obitelji kasnije su pogubljeni, njih preko 8 tisuća.

Gajić je kao svjedok obrane potvrdio da je bio u Potočarima kada je optuženi general Mladić umirivao Bošnjake – da im nitko neće ništa te da će svi koji hoće – moći napustiti Srebrenicu. Predsjedavajućem sucu Alphonsu Orie-u Gajić je pak potvrdio – kako se to nije dogodilo.

„Znači, da su muškarci htjeli ostati sa ženama i djecom – to im ne bi bilo dozvoljeno?“, upitao je sudac Orie, a Gajić odgovorio da – pretpostavlja da ne bi, kao i da su većina izdvojenih bili civili, jer su samo neki imali maslinaste hlače poput vojnih.

Višednevna pogubljenja u Kravici

Gajić je potvrdio i kako su vojnici i policajci bosanskih Srba koji su razdvajali obitelji – opljačkali muške članove koji su potom odvedeni u zloglasnu Bijelu kuću. Svjedok obrane je pri tom ustvrdio kako je čuo da se zarobljenike misli razmijeniti, a ne ubiti.

Pptuženi u potočarima, snimka prikazana u sudnici
Pptuženi u potočarima, snimka prikazana u sudnici

No potvrdio je kako je sa svojim vodom specijalne policije – prolazio kraj skladišta u Kravici 14.srpnja 1995.godine – gdje je dan prije (13.srpnja) ubijeno oko 1000 zarobljenika. Ubijanja su trajala još i kada je svjedok tamo došao.

„Kada smo izlazili autobus je stao oko 7 do 8 metara od poljoprivredne zadruge. Ja sam vidio siluete jednog vojnika koji stoji na samom ulazu u to skladište i povremeno puca u pravcu...tamo je mrak ja ne vidim što se događa. A drugi vojnik je stajao iza njega i čuvao mu leđa. A u stvari su bili policajci, kasnije smo saznali da su to bili pripadnici specijalne brigade iz Šekoviča“, opisao je svjedok, a sudac Bakone Moloto konstatirao – da je Gajić malo drugačije ispričao priču pred sudom u Beogradu, gdje naime nije pojašnjavao – da su vojnici koje je vidio – zapravo bili policajci, kao ni da je vidio samo njihove siluete.

Prema obrani – ubojstva u Kravici su se dogodila slučajno, kad je jedan od zarobljenika navodno oteo pušku jednom od stražara, no prema iskazu Gajića – pogubljenja su trajala i drugi dan od prvog „incidenta“, što ukazuje da je skladište odabrano kao stratište, a ne mjesto zatočenja gdje se egzekucija „slučajno dogodila“.

Nakon iskaza o Srebrenici suđenje generalu Mladiću će se nastaviti u utorak svjedočenjem vještaka obrane za balistiku, vezanim uz optužbe za teror Sarajlija (1992-1995).

VIDEO: Završni dio iskaza Gajića

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG