Dostupni linkovi

Suđenje Mladiću: Ostaci granate s Markala doneseni u sudnicu


Emir Turkušić u sudnici 30. kolovoza 2013.
Na haškom suđenju zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću petodnevni iskaz je dovršio balističar Emir Turkušić. On je kao vođa tima protu-diverzijske zaštite sarajevske policije u vrijeme rata istraživao smrtonosnu eksploziju na tržnici Markale 1995.godine, koja je prema optužnici ubila 43, a ranila 75 građana.

Kako bi potvrdilo njegove zaključke o ispaljenoj granati s položaja vojske bosanskih Srba, tužiteljstvo je u sudnici pokazalo njezine ostatke, posudivši ih iz procesa protiv bivšeg predsjedika Republike Srpske Radovana Karadžića.

Balističar Turkušić je sucima potvrdio kako je na pronađenom stabilizatoru granate na Markalama vidljivo da je projektil ispaljen iz minobacača, odnosno da se nije radilo o namještenoj, statičnoj eksploziji kako je to ustvrdila obrana.

„Po izgledu kapsule i udubljenja koje je u sredini - govori u prilog da je upaljač bio aktiviran. Da ovog malog udubljenja u središnjem krugu nema, to bi značilo da kapsula nije aktivirana. Znači ova kapsula je aktivirana i nekad eksplodirala“, analizirao je stabilizator doktor Turkušić.

Nakon što je u unakrsnom ispitivanju obrana generala Mladića pokušala prikazati kako su ostaci granate zamijenjeni da bi se odgovornost za namještenu eksploziju prebacila na Vojsku Republike Srpske, tužiteljstvo je zamolilo svjedoka da pregleda stabilizator te ga usporedi s njegovim, naknadno uzetim fotografijama.

No Turkušić, koji se kao profesor trudio pokazati da zaključke donosi samo na temelju provjerenih činjenica, nije želio potvrditi tezu tužiteljstva da su fotografije projektila s mjesta eksplozije istovjetne onima napravljenim kasnije.

„Potvrđivanje – jesu li ti stabilizatori isti ili nefotografija, meni je još uvijek dilema. Jer su slike jako varljive ako se slikaju iz različitog ugla i s različite udaljenosti – to bitno mijenja (izgled predmeta). Jer 3D (trodimenzionu) prenosi u 2D sliku.“, pojasnio je
svoju uzdržanost Turkušić.


Inače optuženi se u petak nije pojavio u sudnici, a kao razlog izostanka je naveden posjet obitelji.

Suđenje generalu Mladiću za dvostruki genocid, progone, teror nad Sarajlijama i uzimanje međunarodnih promatrača za taoce nastavilo se iskazom zaštićenog svjedoka (pod pseudonimom RM-021) na sjednici potpuno zatvorenoj za javnost. To su inače najveće zaštitne mjere budući da se najvjerovatnije radilo o insajderu iz srpskih snaga.

Suđenje se nastavlja idući tjedan iskazom novog svjedoka haške optužbe.
  • 16x9 Image

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG