Dostupni linkovi

Svjedok o Mladićevom priznanju bombardiranja Sarajeva


Mapa opkoljenog Sarajeva i položaja srpske artiljerije
Mapa opkoljenog Sarajeva i položaja srpske artiljerije
Raspravno vijeće u slučaju protiv bivšeg zapovjednika Vojske Republike Srpske Ratka Mladića striktno provodi svoju naredbu o zabrani govora optuženog tijekom trajanja iskaza svjedoka te ga je izbacilo po drugi put ovoga tjedna iz sudnice.

Izbacivanje se dogodilo potkraj same sudske sjednice u četvrtak, a razlog je bio što je Mladić dovikivao upute i komentare svom branitelju Petrušiću koji je svjedoka unakrsno ispitivao o okolnostima povlačenja JNA iz kasarni Sarajeva.

Ovo je tako treći put od početka da je optuženi Mladić udaljen, a u sudnicu će se vratiti nakon završetka iskaza bivšeg zapovjednika UN-ovih promatrača u Sarajevu Džona Vilsona (John Wilson) koji je opisao sastanak na kojem je optuženi priznao bombardiranje grada potkraj svibnja 1992.godine kao odmazdu za neuspjelu evakuaciju JNA kasarni.

Iako obrana tvrdi kako je audio snimka generala Mladića, u kojoj naređuje napad na sarajevske kvartove - krivotvorina, australski general Vilson je naveo – kako su i oficiri Jugoslavenske narodne armije, JNA, prepoznali njegov glas, ograđujući se od postupaka dotadašnjeg kolege.

„Cijeli je grad bio meta i ta konkretna noć je bila užasna za stanovnike Sarajeva“, prisjetio se zapovjednik UN-ovih promatrača Vilson napada u noći s 28. na 29.svibanj 1992.godine. Prethodno je Mladić, kao general VRS-a, zaprijetio da će razrušiti grad - ukoliko kasarne JNA ne budu evakuirane.

Neposredno nakon granatiranja svjedok Vilson se sastao s oficirima JNA, koji su mu se izvinjavali, tvrdeći da nemaju ništa s postupcima optuženog.

„General Bošković se izvinio u ime JNA zbog ponašanja generala Mladića. I svakako nije htio imati veze s bilo kakvom odgovornošću s napadom koji je te noći bio izveden. Oni su rekli da misle da je general Mladić – izvan kontrole. Da su vlasti JNA vršile pritisak na njega da prekine napad, ali da je on to ignorirao“, opisao je sastanak svjedok.

Vilson je opisao kako su mu dvojica visokih oficira JNA - general Bošković i pukovnik Čađo - potvrdili da je na audio zapisu doista glas generala Mladića, koji naređuje napad na civilne dijelove grada, Pofaliće i Velešiće (Mladić izgovorio krivo - Velušiće), s namjerom da se građanima – razvuče pamet.

„To potvrđuje da je general Mladić formirao konkretne mete za napad te noći 28.svibnja. Dakle, on je osobno govorio – koja područja gađati“, objasnio je svjedok.

Dan poslije, prilikom protestiranja kod generala Mladića, optuženi je zapovjedniku UN-a Vilsonu priznao napad na Sarajevo, ne poričući ga.

„I opravdanje je bilo standardno. Govorio je da je jednostavno branio srpski narod, srpska naselja u Sarajevu od snaga Predsjedništva (BiH)“, naveo je svjedok.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:07:32 0:00
Direktan link


Prilikom unakrsnog ispitivanja obrana generala Mladića je pokušala prikazati kako je do spornog napada na grad došlo kao reakcija na dotadašnje napade na pripadnike JNA koji su se povlačili iz Sarajeva, ali i nekih drugih gradova BiH, poput kolone JNA iz Tuzle (15.svibnja 1992.).

General Vilson trebao bi dovršiti svoj iskaz u petak.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG