Dostupni linkovi

Suđenje Mladiću: Oficir VRS o nekažnjavanju ratnih zločina


Mladić i branitelj u sudnici, 6. studenog 2012.
Mladić i branitelj u sudnici, 6. studenog 2012.
Suđenje zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću nastavljeno je iskazom insajdera pod pseudonimom RM 082.

On je kao oficir vojske bosanskih Srba opisao obuku pripadnika Srpske demokratske stranke i suradnju s paravojnim jedinicama. Prilikom unakrsnog ispitivanja od strane obrane, zaštićeni svjedok insajder je opisao klimu nekažnjavanja u VRS-u zbog čega se val zločina u Bosni i Hercegovini nije spriječio.

„Ja iskreno osjećam osobnu odgovornost, jer je bilo raznih negativnih postupaka od strane pripadnika moje vojske i paravojnih jedinica“, izjavio je svjedok RM 082, naglašavajući da se protiv počinitelja zločina trebalo odmah djelovati i izvesti ih pred sud početkom sukoba 1992.godine.

„Da smo tada bili strožiji, kažnjavali pojedince koji su činili nešto što nedolikuje Vojsci Republike Srpske, ja mislim da se ni kasnije ne bi događale neke stvari zbog kojih se sve ovo događa (suđenje Mladiću, nap.a.)“, naveo je svjedok.

Svjedok insajder je kao oficir VRS-a istaknuo - kako su o kažnjavanju počinitelja trebali voditi računa svi – od zapovjednika čete, preko bataljona i korpusa pa sve do Glavnog štaba kojim je zapovijedao optuženi Mladić.

Umjesto toga stvorena je klima nekažnjavanja, od početnih operacija pa sve do eskalacije u obimu zločina tijekom napada na Srebrenicu 1995.godine.

Iako je najveći dio iskaza insajdera dat na sjednici zatvorenoj za javnost, na otvorenom dijelu spomenuto je mjesto Večići u Kotor Varoši, općini u kojoj je prema optužnici - etničko čišćenje građana nesrpske nacionalnosti 1992.godine dosegnulo razmjere genocida.

„Sjećam se svoje nemoći u poduzimanju takvih mjera. Ja sam pričao istražiteljima – u mom prisustvu vojnik se diže iz svog šatora i pošto nema što raditi kaže – idem sada paliti muslimanske kuće. Ja sam ga u tom momentu spriječio, ali on se za tri – četiri sata ponovno izgubio i otišao provoditi svoju djelatnost. Tada nisam bio u stanju da ga kaznim ni jednom jedinom mjerom. Nisam imao mogućnosti da ga kaznim“, prisjetio se insajder.

Zaštićeni svjedok, je kao bivši oficir Jugoslavenske narodne armije, opisao njezino čišćenje od pripadnika nesprske nacionalnosti i okolnosti formiranja Vojske Republike Srpske izbijanjem sukoba u Bosni i Hercegovini, koji je po njegovoj ocjeni bio nastavak rata u Hrvatskoj.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:09:05 0:00
Direktan link


Obrani je pak potvrdio kako je optuženi Mladić samo izvršavao, kao prvi čovjek VRS-a - zapovjedi i strateške ciljeve predspostavljnog političkog vodstva.
Suđenje će se nastaviti u srijedu iskazom novog svjedoka optužbe.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG