Dostupni linkovi

Suđenje Mladiću: O prijedorskim logorima i napadima na sarajevske civile


Ratko Mladić pred sudom u Hagu
Ratko Mladić pred sudom u Hagu
Na haškom suđenju Ratku Mladiću protekli tjedan su se mogli čuti iskazi svjedoka tužiteljstva o etničkom čišćenju općina Prijedor i Rogatica 1992.godine, kao i o napadima na sarajevske civile - za što optuženi odgovara po zapovjednoj odgovornosti kao zapovjednik Glavnog štaba Vojske Republike Srpske.

Doktor Idriz Merdžanić je kao svjedok tužiteljstva opisao zlostavljanje i ubijanje zatočenika u prijedorskim logorima u kojima je i sam završio nakon etničkog čišćenja općine. Upravo on je skrivečki predao stranim novinarima fotografije prebijenih logoraša koje su pružile dokaz o strahotama. Sudu je naveo više događaja - gdje su osobe u vojnim uniformama dolazile u Trnopolje i Omarsku te odvodile žene na silovanje, a muškarce na gubilišta.

'' Vojno vozilo je dovezlo tih pet, šest momaka u logor i onda su predati straži, Mladen Mitrović ih je uveo u mjesnu zajednicu. Stigao je još jedan u vojnoj uniformi sa civilnim autom, onda su jedno pola sata tukli i prebijali te ljude, onda su ih odveli putem pravcem prema ribnjaku i cijelo vrijeme su ih dok su ih vodili tukli, to smo mogli da vidimo i čuli smo da su dole ubijeni,'' izjavio je svjedok.

Iako obrana generala Mladića tvrdi da Trnopolje i Omarska nisu bili pod zapovjedništvom vojske nego lokalne policije bosanskih Srba, tužiteljstvo je dovelo još jednog svjedoka koji je potvrdio – kako su upravo vojnici VRS-a radili sa zarobljenicima – što su htjeli.

Mevludin Sejmenović svjedoči na suđenju Ratku Mladiću
Mevludin Sejmenović svjedoči na suđenju Ratku Mladiću
Predratni član republičkog parlamenta Bosne i Hercegovine Mevludin Sejmenović, opisao je kako je završio u Trnopolju, a nakon toga i Omarskoj gdje su ga brutalno prebile - osobe u vojnim uniformama.

''Vojnici su ulazili i da me batinaju i kad sam uveden u kuću,pa kad čovjek ulazi kažu:''Sad ćeš vidjeti kako vojska udara'' ja mogu jedino shvatiti da je vojnik, a ne kaže da je policajac,'' naglasio je Sejmenović.

U vezi optužbi za teror Sarajlija iskaz je dala Fadila Tarčin koja je ranjena kao dijete u obje noge dok se skrivala s porodicom u podrumu tijekom većeg granatiranja grada 28.svibnja 1992.godine. Tarčin je sucima opisala teške posljedice koje trpi i dvadeset godina od kobne večeri, a prilikom unakrsnog ispitivanja odbila je opravdanja Mladićeve obrane – kako je njezin kvart Širokača bila centar bošnjačkih vojnih formacija, a time i legitimna meta.

''Možda sam u jedan,u jednom ili dva navrata imala priliku vidjeti rezervnu policiju koja je samo prošla tim područjem, ne bih rekla da je to formacija, to je možda tri do četiri čovjeka, nikad više,''istakla je Tarčin.

UNPROFOR-ov zapovjednik u sektoru Sarajevo, egipatski general Hussein Ali Abdel-Razek potvrdio je sudu kako je pisao brojne proteste vojsci bosanskih Srba – zbog svakodnevnog snajperskog djelovanja i granatiranja, od kojih je, smrtno stradalo gotovo 12000 građana. Abdel Razek opisao je susrete s generalom Mladićem 1992.i 1993.godine , tijekom kojih je zaključio kako je riječ o karizmatskom vođi, kojeg je u vojnim pitanjima slušao i predsjednik bosanskih Srba Radovan Karadžić. A pogotovo podređeni mu oficiri – poput zapovjednika Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a Stanislava Galića, osuđenog na doživotan zatvor zbog ubijanja sarajevskih civila, naveo je Abdel-Razek...riječima sudske prevoditeljice.

'' Ja sam generala Galića ocijenio na sljedeći način: mislim da je riječ o jednom komandantu koji je slušao naređenja i sprovodio ih onako kako ih je dobijao.''

Nakon iskaza zaštićenog svjedoka pod pseudonimom RM-081, bivšeg zatočenika zatvora u školi u Rogatici – na suđenju Mladiću su najavljeni iskazi još nekih svjedoka o gotovo četverogodišnjem teroru nad sarajevskim civilima.

************

Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG