Dostupni linkovi

Suđenje Mladiću: O Manjači, progonima i Markalama


Ratko Mladić u sudnici Haškog tribunala
Ratko Mladić u sudnici Haškog tribunala
Protekli tjedan na suđenju Ratku Mladiću, optuženom za ratne zločine i genocid, obilježila su svjedočenja o protjerivanju stanovništva nesrpske nacionalnosti iz bosanskohercegovačkih općina u kojima su vlasti bosanskih Srba preuzele vlast 1992. godine.

Pri tome su se čuli iskazi o zločinima u logoru Manjača, kao i još nekim zatočeničkim centrima, te masovnim ubojstvima mještana zauzetih sela u prijedorskoj, kao i sarajevskoj općini Novi Grad.

Da je u Manjači vladao horor, potpuni kaos i zlostavljanje zatočenika – potvrdio je bivši oficir Jugoslavenske narodne armije Osman Selak, koji je posjetio zloglasni logor dok je još čekao rješenje o umirovljenju kao logističar Prvog krajiškog korpusa novo uspostavljene Vojske Republike Srpske.

Selak je kao logističar VRS-a posjetio Manjaču polovicom 1992. godine koja je bila pod vojnim zapovjedništvom bosanskih Srba:

„Ušli smo u te barake pukovnik Tepšić i ja. Unutra smo zatekli oko 100 do 130 ljudi. Neki su bili isprebijani, vidjela im se po licu krv i po garderobi, neki su bili do pasa goli. Oni su svi skočili, oborili glave, niko nije mrdnuo, mi smo prošli. To je haos bio. U štalama za stoku smještaju ljude. Užasan je i sam pogled. Vjerujte i sad se ježim kad to pričam. Nažalost, u tom logoru je ubijeno dosta ljudi. Prvo su isprebijani, a kasnije su podlegli maltretiranju.“

Optuženi general Mladić odbio je doći u sudnicu kada je zaštićeni svjedok RM 145 videolinkom iz Sarajeva svjedočio o progonu nesrpskog stanovništva sarajevske općine Novi Grad.

On je skrivenog lika i glasa opisao kako je preživio masakr 47 Bošnjaka koji su 14. srpnja 1992. godine izvedeni iz hangara zrakoplovne baze u Rajlovcu i utovareni u autobus u kojem su ubijeni na putu prema Palama:

„Masakr je izvršen 14. 6. 1992. u predvečernjim satima. Kad je masakr izvršen, ja, zajedno sa komšijama, rođacima, uspio sam se izvući - putem dalekovoda čitavu noć, dok nisam došao u muslimansko selo. Došao sam negdje u zoru, u jutarnje sate. Čitavu noć sam išao kroz šumu tražeći spas.“

Kao zadnji svjedok proteklog tjedna iskaz je dao Sulejman Crnčalo, koji je svjedočio o protjerivanju svoje obitelji sa Pala 1992. godine, te kasnijoj pogibiji supruge na sarajevskoj tržnici Markale 1995. godine.

************

Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG