Dostupni linkovi

Suđenje Mladiću: O ekshumacijama srebreničkih žrtava


Fredi Pecereli
Fredi Pecereli
Dok se kraj žalbenog procesa Zdravku Tolimiru očekuje iduće godine, prvostupanjski proces njegovom bivšem šefu Ratku Mladiću mogao bi potrajati i duže, budući da je optuženom odobreno skraćivanje radnog tjedna s 5 na 4 dana.

Haško tužiteljstvo, koje ima za ispitati još desetak svjedoka, u ponedjeljak je izvelo Freda Pecerelija (Fredy Peccerelli), profesora forenzičke antropologije iz Gvatemale, koji je vodio timove istražitelja prilikom ekshumacija grobnica na lokalitetima poznatim kao Lažete 1 i 2.

Nalazi pronađenih tijela i stvari u tim masovnim grobnicama upućivali su da se radilo o pogubljenjima prethodno zarobljenih Srebeničana.

„Na masovnoj grobnici Lažete 1 tu se nalazilo 127 tijela, a još 2 su pronađena u obližnjem jarku. Od toga 89 tijela je imalo, vjerovatno, poveze za oči“, naveo je Pecereli pokazujući tragove pokušaja prikrivanja grobnica na snimljenim fotografijama iz zraka.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:12:10 0:00
Direktan link

Obrana je pokušala prikazati kako je iskopavanje grobnica napravljeno nestručno zbog požurivanja iskopavanja, kao i da su pronađeni povezi za oči - zapravo bile trake boraca Armije BiH. To prema obrani upućuje da se radilo o ekshumiranim poginulim borcima, a ne pogubljenim vezanim zarobljenicima.

Podsjetimo da se u utorak, nakon 2 mjeseca pauze, nastavlja suđenje bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću. Spomenutu pauzu je dobio budući da je odlukom žalbenog vijeća vraćena u optužnicu točka 1 – genocid u 7 općina u kojima su vlasti bosanskih Srba preuzele vlast 1992. godine.

Kao idući svjedok obrane nakon pauze – očekuje se John Zametica, bivši glasnogovornik i savjetnik Karadžića u vrijeme rata.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG