Dostupni linkovi

Norveški oficir nije znao za prijetnje Sarajlijama


Per Oien

Haško suđenje (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću nastavilo se ovaj tjedan nakon mjesec dana pauze. Iskaz je dao norveški oficir Per Oien (Ojen), koji je 1995. godine - u vrijeme drugog masakra na sarajevskoj tržnici Markale - bio viši vojni promatrač Ujedinjenih naroda (UN).

Ojen je kao svjedok obrane došao izraziti sumnju – da su snage Armije Bosne i Hercegovine same često napadale vlastite građane, kako bi izazvale međunarodnu intervenciju. Tužiteljstvo je to pak osporavalo pokazujući vojne dokumente srpskih snaga – o njihovoj odgovornosti za napade u Sarajevu, za koje su neki promatrači izrazili sumnju.

Branitelj Dejan Ivetić je prilikom ispitivanja Ojena citirao niz prvotnih izvještaja vojnih promatrača UN-a u kojima se nije mogao utvrditi smjer ispaljenja smrtonosne granate na tržnicu Markale 1995.godine – kada je ubijeno 43, a ranjeno 75 građana.

"Izračunati azimut u kombinaciji s procjenjenim upadnim uglom – nije mogao dati točnu poziciju minobacača, ni precizan izvor vatre. Jer nije poznato – s kakvim su punjenjem ispaljeni minobacački projektili pa nije bilo moguće odrediti udaljenost vatrenog položaja duž linije azimuta. Kraj citata", citirao je Ivetić izvještaj.

Obrana: Markalama se željela izazvati intervencija

Svjedok obrane Ojen je potvrdio da prva istraga vojnih promatrača nije mogla utvrditi – tko je odgovoran za granatiranje Markala, no nije znao – jesu li nalazi kasnije mijenjani i zašto. Podsjetimo, haško tužiteljstvo je izvelo kao svjedoke niz domaćih i stranih istražitelja drugog granatiranja Markala 1995.godine – koji su zaključili kako je granata ispaljena s položaja Trebevića, pod kontrolom srpskih snaga.

Obrana je pak tijekom izvođenja svojih dokaza pokušala prikazati kako se u slučaju Markala radi o namještaljci Armije Bosne i Hercegovine – kako bi se za to okrivila srpska strana. To je branitelj Ivetić pokušao sugerirati i prilikom ispitivanja svjedoka Ojena.

"Je li se sjećate bilo kakvih usmenih raportiranja ili sastanaka na kojima ste osobno sudjelovali i na kojima se govorilo o granatiranju Markala u kolovozu 95' i da se o tome razgovaralo u Zapovjedništvu ARBiH – prije nego su počeli zračni udari NATO-a protiv Srba?", upitao je Ivetić.

"Koliko se sjećam – ja nikada nisam sudjelovao u takvim razgovorima", ogradio se svjedok obrane.

Optužba: VRS gađala civile i civilne objekte

Budući da je i Ojen sumnjao u porijeklo granate ispaljene na Markale, tužitelj Adam Weber je pokazao izvještaje vojnih promatrača Ujedinjenih naroda u kojima su prenesene prethodne prijetnje srpskih oficira iz 1995.godine – da će vatru otvarati i na žene i djecu u Sarajevu.

"Vi ste znali da su vojnici VRS-a bili voljni pucati, ne samo na vojnike – već i na žene i djecu?", upitao je nakon čitanja izvještaja Weber.

"Ne ja to tada nisam znao", odgovorio je svjedok obrane.

Ojen je u glavnom iskazu naveo kako je njegov kolega promatrač, danski oficir Thomas Hansen smijenjen nakon što je verbalno napao časnika za vezu Armije Bosne i Hercegovine, tražeći da njegove snage prestanu napadati vlastite civile. Hansen je to napravio nakon granatiranja zgrade Radio-televizije 28.lipnja 1995.godine.

Zapovjednik VRS-a hvalio se gađanjem RTV-a

Haški tužitelj Weber je suočio pak Ojena s izvještajem zapovjednika Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a Dragomira Miloševića u kojem se potvrđuje odgovornost srpskih snaga za sporni napad na zgradu radio-televizije.

"To je radio-televizijski centar, centar medijskih laži protiv pravedne borbe srpskog naroda - kraj citata. Činjenica je da je uvjerenje predstavnika UNMO-a Hansena bilo krivo i da su u stvari srpske snage granatirale zgradu radio-televizije, što se vidi iz njihovog vlastitog dokumenta, točno?", suočio je svjedoka tužitelj Weber.

"Pa, ja to ne mogu reći. Ja se ne sjećam, nisam bio tamo i ne mogu Vam reći ništa u vezi s tim", ogradio se Ojen.

Nakon iskaza Ojena, haško suđenje generalu Mladiću, ponovno je prekinuto – zbog problema obrane da dovede u Haag zadnje u nizu svojih svjedoka. Njihov točan broj je još neizvjestan, no ostalo ih je tek nekoliko, najviše petero.

Datum nastavka suđenja za zločine VRS-a tijekom rata u Bosni i Hercegovini (1992-1995) – saznat će se idući tjedan, a obrani su suci poručili da se počne pripremati za završne riječi u postupku koji traje od polovice 2012.godine.

(Dio unakrsnog ispitivanja Ojena, Youtube)

  • 16x9 Image

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG