Dostupni linkovi

Suđenje Mladiću: Načelnik štaba UNPROFOR-a odbacio teze o pristranosti


Kornelis Nikolaj svjedoči na suđenju Ratku Mladiću, 3. svibanj 2013.
Kornelis Nikolaj svjedoči na suđenju Ratku Mladiću, 3. svibanj 2013.
Nakon što je bivši načelnik štaba UNPROFOR-a u Bosni i Hercegovini Kornelis Nikolaj (Cornelis Nicolai) opisao (u glavnom ispitivanju) strategiju Vojske Republike Srpske (VRS) koja je onemogućila zaštitu Srebrenice, obrana generala Ratka Mladića je pokušala prikazati – kako su međunarodne snage krive za zauzimanje te Zaštićene zone, jer u njoj nisu razoružale pripadnike Armije Bosne i Hercegovine (ARBiH).

Isto opravdanje za napad davali su i oficiri VRS-a tijekom srpnja 1995.godine kada su zauzeli Srebrenicu, i prema optužbama - pogubili oko 8000 muškaraca i dječaka bošnjačke nacionalnosti.

Obrana je tijekom unakrsnog ispitivanja generala Nikolaja pokušala prikazati da su pritužbe o napadima iz Srebrenice na okolna srpska sela bile opravdane. Branitelj Dejan Ivetić pročitao je pri tom protesno pismo generala Mladića s kim je Nikolaj često komunicirao u ljeto 1995.godine.

U njemu se optužio UNPROFOR da nije razoružao pripadnike Armije BiH sukladno Sporazumu o zaštićenim zonama. Prema branitelju Ivetiću – podaci o oružanim aktivnostima iz Srebrenice nisu dolazili samo od srpske strane, odnosno generala Mladića.

„Gospodine, sjećate li se da ste dobivali izvješća od strane Nizozemske bojne da su vidjeli i čuli od muslimanskih zapovjednika – da muslimani napuštaju enklavu i pale srpska sela?“, ispitivao je branitelj.

„Konkretno se sjećam da je uočeno s promatračkih mjesta (UN-a) da muslimanski borci izlaze iz enklave, ali iz tih mjesta se nije moglo vidjeti što kasnije rade“, odgovorio je Nikolaj koji je pri tom opisao kako je Srebrenica bila razoružana u vezi teškog naoružanja, dok se lako oružje uspjevalo sakriti od kontrola.

Nakon što je svjedok tijekom glavnog ispitivanja potvrdio da UNPROFOR nije mogao obavljati dobru provjeru terena jer su srpske snage spriječavale prolaz - osoblja, goriva i potrebne opreme, obrana je pokušala prikazati kako su propusti međunarodnih snaga bili namjerni. General Nikolaj odbacio je tu mogućnost.

„Ne. Naravno da je to upravo suprotno zadaći koju smo tamo trebali obaviti. Zažmiriti namjerno – to uopće ne mogu zamisliti da se događalo“, odgovorio je svjedok.

Nakon što je vojska bosanskih Srba krenula u napad na Srebrenicu 9. srpnja 1995. godine vojnici Nizozemskog bataljona UN-a su postavili blokirajuće položaje kako bi spriječili prodor u Zaštićenu zonu. Tu činjenicu je obrana željela iskoristiti kako bi prikazala - da su se međunarodne snage stavile na stranu Armije BiH, što je bivši načelnik štaba UNPROFOR-a također odbacio.

„Ne apsolutno ne. UNPROFOR je imao naređenje da štiti civilno stanovništvo. I oni su to pokušavali učiniti s tih blokirajućih položaja. A ako bi snage na terenu bile nedovoljne onda bi koristili i zračne snage. Apsolutno nije bilo podrške Armiji BiH“, suprotstavio se tezama Mladićeve obrane nizozemski general.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:14:50 0:00
Direktan link

Osim za pristranost u Srebrenici, obrana generala Mladića je optužila UNPROFOR i za pristranost u formiranju zaključaka o odgovornosti Vojske Republike Srpske za ubijanja Sarajlija, poput drugog većeg masakra na tržnici Markale 1995.godine.

Želeći pokazati da se UNPROFOR stavio na „neprijateljsku stranu“ Armije BiH, tražeći bombardiranje VRS-ovih položajima od strane NATO zrakoplovstva, obrana je željela opravdati i uzimanje pripadnika međunarodnih snaga za taoce. Za to Mladić također kao zapovjednik Glavnog štaba VRS-a odgovora po zapovjednoj odgovornosti, kao i za Srebrenicu i Sarajevo.

Suđenje će se nastaviti idući tjedan u utorak iskazom novog svjedoka tužiteljstva u vezi srebreničkih događaja.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG