Dostupni linkovi

Mladićev ađutant poricao svoje presretnute razgovore o Žepi


Rajiko Banduka u sudnici
Rajiko Banduka u sudnici

Haško suđenje zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću nastavilo se iskazom Rajka Banduke, ratnog ađutanta (pobočnika) optuženog.

Banduka je kao svjedok obrane došao dati iskaz o napadu na Jugoslavensku narodnu armiju, JNA tijekom povlačenja iz Sarajeva 1992.godine, kada je bio zarobljen i pretučen. Haško tužiteljstvo iskoristilo je pak iskaz Banduke kako bi potkrijepilo vjerodostojnost presretnutih razgovora iz Glavnog štaba VRS-a, kao i audio snimaka koje su pronađene u beogradskom stanu optuženog generala Mladića.

Zastavnik Banduka, koji je po formiranju VRS-a iz jedinica JNA postao ađutant optuženog, opisao je generala Mladića – kao „moralnog i poštenog čovjeka“ koji je zagovarao suživot naroda u Bosni i Hercegovini. Prilikom toga Banduka je pokušao skinuti zapovjednu odgovornost s generala Mladića tvrdeći da on nije sam odlučivao o akcijama VRS-a, koje su prema tužiteljstvu dovele do dvostrukog genocida i ostalih zločina.

„To se sve završavalo u Operativnom centru i Glavnom štabu (VRS) koji je od nas udaljen nalazio 1,5 do 2 kilometra od nas. Iz razloga što većinu vremena general Mladić nije boravio kod mene, već u jedinicama i na terenu. Informacije i sadržaj informacija - ako je bio fizički prisutan informirao se u Operativnom centru ili kod načelnika (Glavnog) štaba.“, izjavio je svjedok obrane, prebacujući odgovornost za planiranje ratnih operacija na širi oficirski kadar VRS-a. Poput Manojla Milovanovića, načelnika Glavnog štaba VRS-a, koji je inače dao iskaz kao svjedok haške optužbe i na suđenju generalu Mladiću, kao i bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.

Svjedok sudjelovao u zauzimanju Žepe?

Iako zbog bolesti nije sudjelovao u zauzimanju Srebrenice 1995.godine, kada je prema haškoj optužbi tamo počinjen genocid protiv bošnjačkog stanovništva, Banduka je ustvrdio da je general Mladić „poštivao pravila ratovanja i odnosa prema zarobljenicima“. Kako bi osporio vjerodostojnost svjedoka i pokazao kako je i on sudjelovao u spornim operacijama, tužitelj Peter McCloskey je suočio Banduku s presretnutim razgovorima u vrijeme zauzimanja Žepe, gdje je prema optužbi, odmah nakon Srebrenice, također počinjen genocid.

„U razgovoru s njima, Rajko Banduka, koji je oficir u Glavnom štabu tzv.VRS – govorio je kako je on (general Mladić) odsutan, kako radi posao, kako ide sporo, ali da ide i da će uskoro biti završen. I ti koji su presreli razgovor rekli su da ste pri tom mislili na Žepu. Je li Vam to od neke pomoći? Jeste li primali pozive od osoba koje su tražile generala Mladića, tog datuma – 22.srpnja (1995.)?“, suočavao je svjedoka tužitelj koji je želio prikazati kako se u Glavnom štabu VRS-a znalo sve do detalja – što se događa na terenu i što rade srpske jedinice, kao i da se svjedok također nalazio tada u Crnoj Rijeci (Glavni štab VRS).

Ne, nisam primao pozive i nikako sebe ne mogu povezati s tom konstatacijom i presretnutim razgovorom.“, poricao je pak svjedok nakon čega su ga čak i suci upitali – zašto bi se njegovo ime izmislilo od strane presretača, ukoliko ga tada još nije bilo u Glavnom štabu VRS-a.

Suđenje generalu Mladiću nastaviti će se ovaj tjedan i dalje iskazima oficira VRS-a koji će osporavati optužbe vezane uz Sarajevo, Srebrenicu i općine gdje je početkom rata 1992.godine počinjen progon, negdje i s razmjerima genocida - nad nesrpskim stanovništvom.

Poricanje svjedoka da je bio u Glavnom štabu u vrijeme genocida u Žepi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:09:53 0:00
Direktan link

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG