Dostupni linkovi

Lukavac 93: Akcija potpunog zatvaranja Sarajeva


Zaštićeni svjedok GRM-010 prilikom svjedočenja
Zaštićeni svjedok GRM-010 prilikom svjedočenja

Haško suđenje zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću nastavilo se iskazom zaštićenog svjedoka obrane pod pseudonimom GRM – 010, koji je iskaz u vezi optužbi za teror nad Sarajevom – dao preko video-linka i na sjednici većinom zatvorenoj za javnost – budući da se radi vjerovatno o još uvijek djelatnoj vojnoj osobi.

Izjavom zaštićenog svjedoka obrana je željela pokazati kako je do napada srpskih snaga došlo na Pofaliće „kako bi se spriječila pljačkaška banda“, a ne kako bi se „razvukla pamet stanovnicima Sarajeva“, kako je glasila presretnuta zapovjed optuženog Mladića.

Iz sažetka iskaza moglo se doznati kako je GRM -010 čuo razgovor prema kojem su srpske snage otvorile artiljerijsku vatru po sarajevskom kvartu Pofalići – jer su iz njega protjerani stanovnici srpske nacionalnosti.

Kao pripadnik injženjerijske jedinice Jugoslavenske narodne armije, JNA zaštićeni svjedok je izbijanjem sukoba 1992.godine prešao u Vojsku Republike Srpske, VRS. Kao svjedok obrane sudu je opisao obilazak položaja sarajevskog kvarta Grbavica – tijekom kojeg je čuo radio komunikaciju srpskih snaga – kako je u kvartu Pofalići došlo do pljačke i paleži objekata stanovnika srpske nacionalnosti, između ostalih i kuće optuženog generala Mladića.

VIDEO: Presretnuti razgovori prilikom napada na Sarajevo

Haško tužiteljstvo je pak unakrsno ispitivalo zaštićenog svjedoka obrane o nizu sastanaka najviših vojnih dužnosnika VRS-a, primjerice kada je general Mladić naredio operaciju Lukavac 93, kojom se željelo potpuno zatvoriti opkoljeno Sarajevo.

Zaštićeni svjedok GRM – 010 potvrdio je pri tom da je general Mladić tada odustalo od zauzimanja Sarajeva zbog pritiska međunarodne javnosti pa se odlučio na zauzimanje okolnog područja i potpuno zatvaranje grada -čime je želio napraviti pritisak na sarajevske vlasti, a što je prema optužbi rezultiralo - daljnjim patnjama civila.

„On je ovaj rekao da mu je ideja – da zauzimanjem tog prostora se izvrši spajanje 2 korpusa, to je Sarajevsko-romanijski i Hercegovački – i da se suprotna strana, u tim vojnim uspjesima, privoli na pregovore o pravičnom miru. Tako je on onda govorio“, naveo je zaštićeni svjedok u nekoliko desetaka minuta otvorene sjednice za javnost.

Do kraja sudskog tjedna u četvrtak, obrana planira ispitati još 5 svjedoka čime će njihova ukupna brojka na suđenju za dvostruki genocid – narasti na stotinu, dok ih se do kraja namjerava ispitati još oko 200.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG