Dostupni linkovi

Kreće izvođenje dokaza optužbe o Tomašici


Ekshumacije u Tomašici, 2013.
Ekshumacije u Tomašici, 2013.

Nakon jednomjesečne pauze, idući tjedan nastavit će se haško suđenje zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću – ponovnim otvaranjem dokaznog postupka haške optužbe kojoj je dozvoljeno dodatno izvođenje dokaza o masovnoj grobnici Tomašica, pronađenoj 2013.godine.

Iz nje je izvađeno više stotina leševa Prijedorčana nesrpske nacionalnosti, a dokaze o tom zločinu tužiteljstvo će iskoristiti kako bi poduprijelo optužbe o progonu Bošnjaka i bosanskih Hrvata 1992.godine u općinama na koje su vlasti bosanskih Srba polagale pravo. Prema optužnici, progon u Prijedoru i još nekoliko općina -dosegnuo je razmjere genocida.

Suci na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću nisu dozvolili ponovno otvaranje procesa optužbe u vezi Tomašice, no 7 mjeseci nakon toga suci sa suđenja njegovom zapovjedniku vojske – generalu Mladiću – to su dozvolili, ocijenivši da su dokazi bolje kompletirani i spremni za izvođenje.

U odluci o ponovnom otvaranju procesa suci su potvrdili navode optužbe - kako su "svježi dokazi" o masovnoj grobnici - pokazatelj organiziranog i rasprostranjenog ubijanja nesrpskih građana u Prijedoru.

Ponovno otvaranje procesa optužbe, koja namjerava ispitati u vezi Tomašice 13 svjedoka, najavio je glasnogovornik Haškog suda Nenad Golčevski.

„Na suđenju Ratku Mladiću, proces je trenutno u jednomesečnom prekidu od 22.svibnja do 22.lipnja, kako bi se obrana pripremila za ponovno otvaranje dokaznog postupka tužiteljstva. To će se odnositi na dokaze iz masovne grobnice otkrivene u Tomašici, nedaleko od Prijedora u Bosni i Hercegovini. Suđenje će se nastaviti u ponedjeljak, 22.lipnja u 9 sati i 30 minuta u sudnici 1, izjavom tužiteljstva", naveo je Golčevski.

Optužba tereti generala Mladića po zapovjednoj odgovornosti za Tomašicu, tvrdeći da je imao saznanja o masovnoj grobnici jer je u svoj ratni dnevnik unio brojku od oko 5 tisuća prijedorskih građana koji su tamo pokopani.

Nakon izvođenja dokaza optužbe o Tomašici, suđenje generalu Mladiću za dvostruki genocid i ostale zločine u Bosni i Hercegovini nastavit će se izvođenjem dokaza obrane, koja je do sada ispitala preko polovice svjedoka – od ukupno njih 300 planiranih.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG