Dostupni linkovi

Kanadski major i tužiteljstvo različito o Markalama


John Russel
John Russel

Haško suđenje (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću nastavilo se iskazom kanadskog majora i bivšeg pripadnika UNPROFOR-a Džona Rasela (John Russell), koji je kao svjedok obrane došao opisati svoje sumnje u porijeklo projektila ispaljenog na sarajevsku tržnicu Markale 1994.godine.

Zaključak kako je granata ispaljena s položaja srpskih snaga Rasel je ocijenio propagandom, nakon čega ga je tužiteljstvo suočilo s nizom izvještaja njegovih kolega iz UNPROFOR-a, neposredno i na dan napada na Markale – u kojima se potvrđuju višestruki udari na grad s okolnih položaja VRS-a.

Rasel je 1994.godine u Sarajevu bio vojni pomoćnik Serđa de Mela (Sergio de Mello), šefa civilne misije Ujedinjenih naroda. Nakon udara na Markale sudjelovao je u istrazi koju je UNPROFOR proveo, a i na suđenju predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, kao i generalu Mladiću – izjavio je kako sumnja u zaključke sarajevske policije - o porijeklu granate koja je ubila 66 te ranila više od 140 ljudi.

U svom dnevniku Rasel je zapisao kako je bosanska strana "pucala sama na sebe". U unakrsnom ispitivanju tužitelj Adam Weber je pak suočio Rasela s izvještajem njegovih kolega iz UNPROFOR-a, koji su spornog dana zabilježili na desetke projektila ispaljenih na grad sa srpske strane ratišta. Kao i u dane neposredno pred napad na tržnicu.

„Ovo je izvještaj za 05.veljače 1994.godine. Pogledajte pod odjeljak 2, piše: 55 mješanih udara u bosanske rejone i 0 izlaznih projektila.“, pročaitao je tužitelj, ukazujući da međunarodni promatrači nisu vidjeli ni jedan ispaljeni projektil s područja Armije BiH.

Vlasti bosanskih Srba otkazale sastanak o Markalama

Osim izvještaja o ispaljenim projektilima, tužitelj Weber je pokazao svjedoku Raselu – i protest UNPROFOR-a snagama bosanskih Srba zbog smrtonosnog napada na tržnicu Markale.

U odjeljku 5 u izvještaju piše: da je zapovjednik vojnih promatrača (UN-a) tražio da se sastane sa zapovjednikom Sarajevsko-romanijskjog korpusa VRS-a nakon ovog granatiranja. Međutim ovaj sastanak su otkazale vlasti bosanskih Srba. Jeste li to znali?“, ispitivao je tužitelj i dobio negativni odgovor.

Rasel je inače potvrdio, kako je Sarajevo bilo svakodnevno granatirano i snajperirano tijekom rata, no ostao je pri svom zaključku o Markalama - kao propagandi, jer se navodno zbog oštrog kuta pada projektila – krivo zaključilo da je ispaljen sa srpskih okolnih položaja.

U završnici unakrsnog ispitivanja tužiteljstvo je pokazalo tablice ispaljivanja granata, a čiji je kut udara ovisio o načinu punjenja.

Suđenje za dvostruki genocid, teror nad Sarajlijama i uzimanje međunarodnih promatrača za taoce(1992-1995) nastavit će se u utorak iskazom novog svjedoka obrane.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG