Dostupni linkovi

Kako su zastrašivani pripadnici UNPROFOR-a u Srebrenici


Izbjeglice u Potočarima - snimak prikazan tijekom suđenja Ratku Mladiću, 23. travanj 2013.
Izbjeglice u Potočarima - snimak prikazan tijekom suđenja Ratku Mladiću, 23. travanj 2013.
Predstavu koju su vojnici Vojske Republike Srpske napravili za pripadnike UNROFOR-a nakon ulaska u Srebrenicu – opisao je nizozemski časnik Evert Rafe (Rave) na haškom suđenju generalu Ratku Mladiću. Kao svjedok tužiteljstva Rafe se prisjetio kaosa nakon zauzimanja spomenute zaštićene zone u srpnju 1995. godine te zastrašivanja pripadnika UNPROFOR-a od strane srpskih snaga.

Prema iskazu svjedoka, optuženi Mladić je bio nazočan pri odvajanju muškaraca i dječaka bošnjačke nacionalnosti, govoreći pri tom – da će biti razmjenjeni.

Na video snimcima koje je prikazalo tužiteljstvo mogla su se vidjeti prestrašena lica nizozemskih vojnika tijekom razgovora s vojnicima Vojske Republike Srpske, VRS-a. Osim običnih vojnika UN-a u bazi u Potočarima, časnici iz zapovjedništva nizozemskog bataljona zastrašeni su na sastanku osobno od generala Mladića u bratunačkom hotelu Fontana, 11. srpnja 1995. godine.
Evert Rafe svjedoči na suđenju Ratku Mladiću, 23. travanj 2013.
Evert Rafe svjedoči na suđenju Ratku Mladiću, 23. travanj 2013.

„Kad je ponudio cigaretu pukovniku Karemansu, ja tada nisam pušio, rekao mu je – ovo neće biti Vaša posljednja cigareta, želite li da vidite Vašu porodicu, imate samo jedan život – ne želite ovdje da ga izgubite... Sve takve prijetnje su izrečene u prvih deset minuta, a mi nismo znali što da očekujemo. I zbog toga je bilo vrlo napeto. Poslije toga se malo smirilo jer smo stekli utisak da mi nismo mete već muslimansko stanovništvo“, prisjetio se svjedok Rafe sastanka koejm je nazočio.

Uz direktne prijetnje zbog prethodnih zračnih udara NATO saveza po položajima VRS-a, za časnike UNPROFOR-a je, na sastanku s generalom Mladićem, priređena prava predstava zastrašivanja.

„Sastanak je počeo u 11. U 11 i 5, ja mislim da je vojnik koji je stajao blizu prozora, razgrnuo zavjese i otvorio prozor, a u tom trenutku je ispod prozora zaklana svinja“, prisjetio se scene svjedok.

Prema opisu nizozemskog časnika Rafe-a, snage generala Mladića su sve unaprijed pripremile za obračun s bošnjačkim muškarcima i dječacima idućih dana. Njihovom razdvajanju u UN-ovoj bazi u Potočarima, prema iskazu svejdoka, nazočio je osobno optuženi, nastavljajući usporedno i svoju predstavu za međunarodne snage.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:16:51 0:00
Direktan link

„I moje pitanje je bilo – kuda ih vode, jer su ih počeli odvoziti u posebnim autobusima. General Mladić mi je rekao da se ti muškarci voze u Bijeljinu, gdje se nalazi jedan veliki logor, i da će onda biti možda razmijenjeni za srpske zarobljenike“, prisjetio se riječi generala Mladića o sudbini izdvojenih.

Nizozemski časnik je sucima pojasnio kako je uvjeren da je operacija ubijanja i protjerivanje ostalih – bila unaprijed organizirana, jer je sve išlo jako brzo. Rafe je inače već svjedočio na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću gdje je također opisao organizirano ubijanje i protjerivanje.

Tijekom unakrsnog ispitivanja, obrana generala Mladića je pokušala prikazati - kako je izdvajanje muškaraca bilo potrebno jer su se između civila skrivali i vojnici Armije Bosne i Hercegovine. Oštre riječi generala Mladića obrana je pravdala prethodnim bombardiranjem VRS-a od strane NATO-a, čime se UNPROFOR navodno stavio na neprijateljsku stranu.

No pri tom je predsjedavajući sudac Alpohonse Orie napomenuo kako je bombradiranje bilo u skladu mandata zaštite Zaštićene zone, odnosno da time nije bilo promijene u mandatu UNPROFOR-ovih snaga.

Svjedok Rafe iskaz će dovršiti u srijedu nakon čega će se suđenje nastaviti novim iskazom u vezi optužbi za srebrenički genocid.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG