Dostupni linkovi

Suđenje Mladiću: Istražitelj odbacio teze obrane o Srebrenici


Jean Rene Ruez u sudnici 26. travnja 2013.
Jean Rene Ruez u sudnici 26. travnja 2013.
Nakon što je na suđenju generalu Ratku Mladiću opisao prikrivanje masovnih grobnica u Srebrenici, istražitelj tužiteljstva Jean (Žan) Rene Ruez odbacio je navode obrane – kako su ubojstva bošnjačkih zarobljenika bila posljedica pojedinačne osvete lokalnih vojnika, a ne organizirane akcije.

Ruez je bio šef tima istražitelja haškog tužiteljstva na temelju čijih je nalaza formirana optužnica protiv vojnih i političkih dužnosnika bosanskih Srba uključenih direktno ili zapovjedno u operaciju ubijanja zarobljenika. Cilj istraživanja je bio – provjeriti glasine (i iskaze preživjelih svjedoka) o nestanku oko 8000 muškaraca i dječaka u srpnju 1995.godine, nakon što je Vojska Republike Srpske (VRS) zauzela Srebrenicu.

Mladićeva obrana je tijekom unakrsnog ispitvanja pokušala prikazati kako je do ubojstava u Srebrenici došlo iz osvete zbog prethodnih zločina protiv stanovništva srpske nacionalnosti, poput primjerice u Kravici. Iako je francuski istražitelj Ruez potvrdio kako se to događalo u pojedinačnim incidentima, odbio je mogućnost kako su masovna pogubljenja bila slučajna. Poput ubojstva oko tisuću zarobljenika u skladištu u Kravici.

„Kad je riječ o tom elementu osvete to se više viđalo u samom Bratuncu. Skladište u Kravici nije nešto što su učinili izolirani pojedinci“, naveo je zaključak istrage o organiziranom pogubljenju svjedok.

Uz tezu o ubijanju iz osvete, Mladićeva obrana je pokušala prikazati kako je veliki broj pronađenih muškaraca bošnjačke nacionalnosti u masovnim grobnicama ubijen tijekom borbi te da su tamo naknadno pokopani nakon „asanacije terena“.

Istražitelj Ruez odbacio je tu mogućnost, prisjećajući se nalaza više eshumacija. Poput primjerice na području Nove Kasabe, gdje je pronađeno više masovnih grobnica koje su kasnije prekopavane i skrivane.

„Najočiglednije tijelo koje smo mogli vidjeti je u civilnoj odjeći i ima ruke zavezane žicom. Teško mi je zamisliti da je muškarac kojem su ruke zavezane iza leđa je netko tko je poginuo u borbi. Ali to je samo moje mišljenje“, pojasnio je svjedok neslaganje s obranom.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:16:10 0:00
Direktan link

Podsjetimo da je Mladićeva obrana tijekom ranijeg ispitivanja istražitelja Rueza osporavala i broj ubijenih u Srebrenici, no kako bi to napravio branitelj Branko Lukić je izračunao da je bilo oko 4 i pol tisuće zarobljenika, što je do sada prvo priznanje njihovog postojanja u većem broju.

Ruez je prilikom pokušaja osporavanja broja ubijenih naveo kako je analizom eshumiranih žrtava utvrđeno da je pogubljeno najmanje 6000 osoba te kako se od idućih svjedoka forenzičara može lako doznati procedura pomoću koje je ustanovljeno - da oni sigurno nisu stradali tijekom borbi.

Nakon što Ruez dovrši svjedočenje suđenje će se nastaviti polovicom idućeg tjedna novim iskazom u vezi optužbi za genocid u Srebrenici.

(VIDEO LINK: Dokumentarni film o Srebrenici)
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG