Dostupni linkovi

Suđenje Mladiću: Insajder o masovnim grobnicama za ubijene u Srebrenici


Zloglasno skladište u Kravici.
Zloglasno skladište u Kravici.
Suđenje zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću nastavilo se iskazom insajdera iz srpskih snaga, koji je opisao kako je prema naređenju pronašao mjesta za masovne grobnice, za dio ubijenih muškaraca i dječaka iz Srebrenice.
On je pod pseudonimom RM-306, uz mjere zaštite glasa i lika, posvjedočio i o pogubljenju koje je vidio u skladištu u Kravici, gdje je prema optužnici ubijeno oko 1000 zarobljenika.

Kada se 13.srpnja 1995.godine vozio prema Konjević Polju zaštićeni svjedok je vidio autobuse sa ženama i djecom koje su srpske snage odvozile iz Srebrenice. Kada je stigao u Kravicu, kod skladišta gdje su držani zarobljeni bošnjački muškarci i dječaci – vidio je pogubljenje petorice ljudi, kao i hrpu nabacanih leševa.

Masovna grobnica Glogova snimljena iz zraka
Masovna grobnica Glogova snimljena iz zraka
„Pored tih 5 ljudi koje sam vidio, kako ih čovjek u maskirnoj uniformi ubija, koji su ležali na ovom dijelu trave asfaltiranog prostora - bila je još jedna gomila ljudi, koji su ležali desno od ovih 5. Bilo je po mojoj procjeni oko 40 do 50 ljudi“, opisao je prizor insajder.

Tijekom večeri svjedok se sastao sa sigurnosnim oficirom iz Glavnog štaba VRS-a Ljubišom Bearom koji mu je naredio – da pronađe mjesto za pokapanje velikog broja leševa čiji se dolazak očekuje. Insajder je otišao u Glogovu, gdje je našao lokaciju za pokop mrtvih tijela, kojih je stiglo između 400 i 500 samo tijekom kraćeg vremena, kada se svjedok tamo nalazio.

Tužiteljstvu je zato potvrdio - da smatra kako je broj pokopanih ubijenih zarobljenika, u Glogovi puno veći, budući da su srpske snage nastavile s ukapanjem i nakon njegovog odlaska.

„Ovo su bile najobičnije iskopane rake, bez određenih dimenzija. Jednostavno da se iskopa jama gdje će se sahraniti leševi“, naveo je svjedok čiji se veći dio iskaza odvijao na sjednici zatvorenoj za javnost kako bi se što bolje zaštitio njegov identitet.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:07:17 0:00
Direktan link

Tijekom unakrsnog ispitivanja insjadera obrana je pokušala prikazati kako se radilo o „asanaciji terena“ nakon borbi, a ne pokušaju skrivanja masovnih pogubljenja.

Uz to, branitelj Deajn Ivetić je želio dovesti u sumnju da su u grobnicama u Glogovi pokapani i Bošnjaci koji su ubijeni 1992.godine prilikom protjerivanja s područja Bratunca.

Haški istražitelj tužiteljstva, francuski policajac Jean Rene Ruez, opisao je tijekom nedavnog svjedočenja kako su grobnice u Glogovi naknadno prekopavane u cilju prikrivanja zločina te da su mnoga tijela ubijenih imala ruke povezane žicom.

Tijekom iskaza insajdera, kao jedan od oficira VRS-a koji je sudjelovao u naknadnom prikrivanju zločina, spomenut je i Momir Nikolić. On je priznao učešće u masovnim pogubljenjima kao prvi viši oficir VRS-a:

(VIDEO: Svjedočenje Nikolića)


Nakon iskaza insajdera, za ovaj tjedan je najavljeno svjedočenje istražitelja haškog tužiteljstva Tomaša Blaščika. On će govoriti o načinu prikupljanja dokaza na temelju kojih je formirana optužnica za genocid. Između ostalog i kako su pronađeni ratni dnevnici generala Mladića.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG