Dostupni linkovi

Suđenje Mladiću: Idući tjedan stoti svjedok optužbe


Ratko Mladić u sudnici 15. svibnja 2013.
Ratko Mladić u sudnici 15. svibnja 2013.
Suđenje bivšem zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike (VRS) Srpske Ratku Mladiću nastavljeno je u srijedu iskazom potpuno zaštićenog svjedoka tužiteljstva, pod pseudonimom RM-284.

Iskaz je davao bez prisutnosti javnosti, što se inače u praksi rijetko događa, jer su to najviše mjere zaštite za svjedoka koje propisuje Haški sud (ICTY). Međunarodni UN-ov sud se naime posebno trudi zaštititi identitet onih koji mogu rasvijetliti ključne stvari u događajima, a koji bi zbog tih informacija mogli biti ugroženi, kao i njihova obitelj.

Najvjerovatnije se radilo o svjedoku insajderu iz VRS-a u vezi zločina u Srebrenici ili u rjeđem slučaju rijetke žrtve koja je preživjela masakr (u Srebrenici), a čiji se identitet može lako otkriti.

Naime većina žrtava svjedoči javno ili tek pod djelomičnim mjerama zaštite, odnosno pod pseudonimom i iskrivljenog lika, dok javnost može čuti njihov iskaz.

U tijeku je izvođenje dokaza u vezi optužbi za ubojstvo preko 7000 muškaraca i dječaka nakon što je VRS u srpnju 1995.godine zauzela Srebrenicu, dok su mnogi svjedoci i analitičari tužiteljstva već svjedočili o preko 8000 do sada utvrđenih žrtava genocida.

Haški tužitelj Peter McCloskey je najavio da će se suđenje u četvrtak nastaviti iskazima dviju žena koje su preživjele događaje u Srebrenici, za razliku od muških članova njihovih obitelji.

Prehodno je najavljen iskaz Mirsade Malagić koja je nakon pada srebreničke zaštićene zone ostala bez muža, dva sina i dva brata.

Do sada je ispitano preko 90 svjedoka optužbe koja ih misli dovesti u sudnicu još oko polovice tog broja, no broj uvrštenih iskaza dosadašnjih haških svjedoka za potrebe tužiteljstva - biti će puno veći. Nakon toga Mladićeva obrana će početi s izvođenjem svojih dokaza.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:12:34 0:00
Direktan link
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG