Dostupni linkovi

Suđenje Mladiću: General Rose o razlozima NATO udara


Michael Rose u sudnici 17. siječnja 2013.
Michael Rose u sudnici 17. siječnja 2013.
Suđenje zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću nastavljeno je iskazom bivšeg zapovjednika UNPROFOR-a (mirovnih snaga Ujedinjenih naroda) u Sarajevu Michaela Rosea.

Nakon što je kao svjedok tužiteljstva opisao kako je optuženi upravljao granatiranjem i snajperskim napadima na Sarajlije, Rosea je Mladićeva obrana napala – da je bio naklonjen bošnjačkoj strani i neprijateljski raspoložen prema srpskoj. Odnosno da je tražio NATO udare na položaje VRS-a, dok s druge strane nije tražio kažnjavanje Armije Bosne i Hercegovine u slučaju nepoštivanja primirja i isključenja teškog oružja.

Bivši zapovjednik UNPROFOR-a Rose odbio je navode Mladićeve obrane - da je surađivao s drugom sukobljenom stranom, na račun srpske. Odnosno da je pozivao zračne udare NATO-ve avijacije na položaje VRS-a kako bi Armija Bosne i Hercegovine bila potpomognuta u svojoj ofenzivi.

„To nije točno. UN je tražio zračne napade samo onda kada su zadržavani (humanitarni) konvoji, izvršavani napadi na zaštićena područja ili kada se naoružanje iznosilo iz sabirnih mjesta. U svakom od tih slučajeva su bili Srbi ti koji su počinili navedena djela“, naveo je svjedok Rose.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:13:40 0:00
Direktan link


Mladićeva obrana je tijekom više sati optuživala britanskog generala Rosea za pristranost tijekom 1994.godine kada je pokušavao mirotvorno djelovati na bosanskohercegovačkom ratištu.

Branitelj Branko Lukić zaradio je i sudački prigovor zbog napada na Rosea teoretskim pitanjima o vojnom djelovanju. No nastavio ga je optuživati za ratne aktivnosti i pomaganje borbe protiv srpskih snaga.

"Vi stalno idete na temu humanitarne strane UNPROFOR-a, ali činjenica je da je UNPROFOR pozivao NATO da bombardira srpsku stranu. Taj zdravorazumski elemenat nije humanitarne prirode, nego čisto vojne. Jel' tako?“, ispitivao je Lukić.

(VIDEO: Snimci NATO udara na položaje VRS-a)


Branjenje od optužbi diskreditiranjem svjedoka

Pokušajem prikazivanja UNPROFOR-a kao pristranog, Mladićeva obrana je željela diskreditirati svjedoka Rosea kao zapovjednika tih mirovnih snaga i njegov iskaz o potpunoj kontroli optuženog nad snagama VRS-a te akcijama koje su dovele do brojnih zločina.

No prikazivanjem UNPROFOR-a kao vojno uključenog u sukob - obrana je željela i dati opravdanje za uzimanje međunarodnih promatrača UN-a za taoce, koje je političko-vojni vrh bosanskih Srba naredio nakon udara NATO snaga po položajima VRS-a.

Za uzimanje međunarodnih promatrača za taoce optuženi se također tereti po zapovjednoj odgovornosti, uz optužbe za genocid, protjerivanje i teror nad Sarajlijama.

(VIDEO: NATO udari i uzimanje promatrača UN-a za taoce)


U žustru raspravu o tome – je li UNPROFOR bio neprijateljska strana u bosanskohercegovačkom sukobu, uključio se i optuženi Mladić.

Njemu je inače zbog prijašnjih incidenata zabranjeno govoriti i gestikulirati u sudnici pa je ponovno zaradio opomenu pred izbacivanje - od predsjedavajućeg suca Alphonsa Oriea.

„Gospodine Mladiću zamolio bih Vas da ne pokazujete materijale nikome u sudnici. Pokazivali ste knjigu, a to ne smijete raditi“, upozorio je Orie koji je ipak odlučio, nakon kraće konzultacije s kolegama sucima, zadržati optuženog u sudnici ukoliko se smiri.

Za unakrsno ispitivanje generala Rosea, Mladićeva obrana je zatražila čak 7 sati. Nakon njega iskaz će dati 63.po redu svjedok tužiteljstva.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG