Dostupni linkovi

Suđenje Mladiću: General Rose o razlozima NATO udara


Michael Rose u sudnici 17. siječnja 2013.
Suđenje zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću nastavljeno je iskazom bivšeg zapovjednika UNPROFOR-a (mirovnih snaga Ujedinjenih naroda) u Sarajevu Michaela Rosea.

Nakon što je kao svjedok tužiteljstva opisao kako je optuženi upravljao granatiranjem i snajperskim napadima na Sarajlije, Rosea je Mladićeva obrana napala – da je bio naklonjen bošnjačkoj strani i neprijateljski raspoložen prema srpskoj. Odnosno da je tražio NATO udare na položaje VRS-a, dok s druge strane nije tražio kažnjavanje Armije Bosne i Hercegovine u slučaju nepoštivanja primirja i isključenja teškog oružja.

Bivši zapovjednik UNPROFOR-a Rose odbio je navode Mladićeve obrane - da je surađivao s drugom sukobljenom stranom, na račun srpske. Odnosno da je pozivao zračne udare NATO-ve avijacije na položaje VRS-a kako bi Armija Bosne i Hercegovine bila potpomognuta u svojoj ofenzivi.

„To nije točno. UN je tražio zračne napade samo onda kada su zadržavani (humanitarni) konvoji, izvršavani napadi na zaštićena područja ili kada se naoružanje iznosilo iz sabirnih mjesta. U svakom od tih slučajeva su bili Srbi ti koji su počinili navedena djela“, naveo je svjedok Rose.Mladićeva obrana je tijekom više sati optuživala britanskog generala Rosea za pristranost tijekom 1994.godine kada je pokušavao mirotvorno djelovati na bosanskohercegovačkom ratištu.

Branitelj Branko Lukić zaradio je i sudački prigovor zbog napada na Rosea teoretskim pitanjima o vojnom djelovanju. No nastavio ga je optuživati za ratne aktivnosti i pomaganje borbe protiv srpskih snaga.

"Vi stalno idete na temu humanitarne strane UNPROFOR-a, ali činjenica je da je UNPROFOR pozivao NATO da bombardira srpsku stranu. Taj zdravorazumski elemenat nije humanitarne prirode, nego čisto vojne. Jel' tako?“, ispitivao je Lukić.

(VIDEO: Snimci NATO udara na položaje VRS-a)


Branjenje od optužbi diskreditiranjem svjedoka

Pokušajem prikazivanja UNPROFOR-a kao pristranog, Mladićeva obrana je željela diskreditirati svjedoka Rosea kao zapovjednika tih mirovnih snaga i njegov iskaz o potpunoj kontroli optuženog nad snagama VRS-a te akcijama koje su dovele do brojnih zločina.

No prikazivanjem UNPROFOR-a kao vojno uključenog u sukob - obrana je željela i dati opravdanje za uzimanje međunarodnih promatrača UN-a za taoce, koje je političko-vojni vrh bosanskih Srba naredio nakon udara NATO snaga po položajima VRS-a.

Za uzimanje međunarodnih promatrača za taoce optuženi se također tereti po zapovjednoj odgovornosti, uz optužbe za genocid, protjerivanje i teror nad Sarajlijama.

(VIDEO: NATO udari i uzimanje promatrača UN-a za taoce)


U žustru raspravu o tome – je li UNPROFOR bio neprijateljska strana u bosanskohercegovačkom sukobu, uključio se i optuženi Mladić.

Njemu je inače zbog prijašnjih incidenata zabranjeno govoriti i gestikulirati u sudnici pa je ponovno zaradio opomenu pred izbacivanje - od predsjedavajućeg suca Alphonsa Oriea.

„Gospodine Mladiću zamolio bih Vas da ne pokazujete materijale nikome u sudnici. Pokazivali ste knjigu, a to ne smijete raditi“, upozorio je Orie koji je ipak odlučio, nakon kraće konzultacije s kolegama sucima, zadržati optuženog u sudnici ukoliko se smiri.

Za unakrsno ispitivanje generala Rosea, Mladićeva obrana je zatražila čak 7 sati. Nakon njega iskaz će dati 63.po redu svjedok tužiteljstva.
  • 16x9 Image

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG