Dostupni linkovi

Suđenje Mladiću: Dogovaraju li se svjedoci obrane?


Miodrag Dragutinović
Miodrag Dragutinović

Haško suđenje (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću nastavilo se iskazom Miodraga Dragutinovića, bivšeg pomoćnika načelnika štaba Zvorničke brigade VRS-a, koja je prema optužnici sudjelovala u srebreničkom genocidu 1995. godine.

U glavnom iskazu kao svjedok obrane major VRS-a Dragutinović je opisao kako je Srebrenica napadnuta, jer nije bila razoružana prema Sporazumu o Zaštićenim zonama UN-a iz 1993. godine, te da je general Mladić nakon njezinog zauzimanja – dao naređenje 11.srpnja 1995.godine – da se krene na Žepu. To prema optužbi ukazuje da se general Mladić bavio borbenim djelovanjima, a ne organizacijom masovnih pogubljenja, prema optužnici – oko 8.000 bošnjačkih dječaka i muškaraca.

U početnom dijelu unakrsnog ispitivanja haška optužba je pak željela osporiti vjerodostojnost svjedoka budući da je i on sam potvrdio – da je o događajima u Srebrenici, neposredno pred svjedočenje – razgovarao s drugim svjedocima obrane generala Mladića, a što je prema pravilima zabranjeno.

„Nakon razgovora s gospodinom (Milenkom) Jevđevićem, prvi puta sada dolazite u sudnicu i kažete da ste saznali 11. srpnja – da će Žepa biti iduća operacija?“, suočio je svjedoka tužitelj Peter McCloskey.

„Vaša tvrdnja da sam to saznao od Jevđevića – nije točna“, poricao je Dragutinović, opisujući probleme zbog kojih jedna od jedinica VRS-a nije mogla ići prema Žepi, te da se 12. srpnja odmah radilo na pojačanju „borbene grupe 2“ kako se ne bi tražile nove jedinice.

Svjedok Dragutinović je objašnjavao kako je sa spomenutim Jevđevićem, koji je dao iskaz prije njega, razgovarao o suđenju – ali ne o detaljima i iskazu, već o pritisku prilikom svjedočenja u sudnici.

Iskaz o spornim događajima u Srebrenici Dragutinović će nastaviti u četvrtak.

„Ni na koji način ne smijete komunicirati ni s kim o svom svjedočenju“, upozorio je svjedoka na kraju svjedočenja u srijedu predsjedavajući sudac Alphons Orie.

Major Dragutinović pojavljivao se inače već u ulozi svjedoka na Haškom sudu, a svjedočeći u obranu svog zapovjednika Vinka Pandurevića je ustvrdio - da je general Mladić naredio da se nakon pada Srebrenice - spriječi probijanje pripadnika 28. divizije Armije BiH (iz Srebrenice) prema Tuzli. Pandurević je ipak otvorio koridor i propustio kolonu što mu je inače od haških sudaca uzeto kao olakotona okolnost pri izricanju trinaestogodišnje zatvorske kazne.

VIDEO LINK: Dio unakrsnog ispitivanja Dragutinovića

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG