Dostupni linkovi

Suđenje Mladiću: Balističar odbacio sve teze o namještenim Markalama


Područje udara granate Markale
Nakon što je iznijela tezu o slučajnom pogotku tržnice Markale 1995.godine - granatom koja je bila namijena obližnjem Glavnom štabu Armije Bosne i Hercegovine, obrana zapovjednika Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića pokušala je skinuti odgovornost sa svog klijenta i tezom da je sporna eksplozija podmetnuta.

Balističar Emir Turkušić koji je istraživao smrtonosni udar granate, kao svjedok tužiteljstva odbacio je i te tvrdnje.

Tijekom čevrtog dana iskaza profesora Turkušića, obrana je u unakrsnom ispitivanju nastavila osporavati nalaze njegove istrage o smrtonosnoj granati, porijeklom iz tvornice Krušik u Srbiji, a koja je 28.kolovoza 1995.godine prema optužnici ubila 43 te ranila 75 građana. Kako bi osporio njegovu vjerodostojnost, branitelj Branko Lukić se služio i ponekom provokacijom svjedoka, koji je i sam preživio troipogodišnju opsadu.

„U svojim izvještajima ste koristili termine kao što je agresor, četnik, okupator – kako biste opisali suprotnu srpsku stranu?“, pokušavao je prikazati pristranost svjedoka.

„Pokažite mi izvještaje gdje sam ja napisao - četnik?“, uzvratio je svjedok.

„Koristili ste izraz agresor?“, ispravio se i upitao branitelj.

„Logično, to je povijesna činjenica i to je dokazano na Međunarodnom sudu pravde (ICJ)“, naveo je Turkušić pojašnjavajući kako se agresorom i okupatorom mogu smatrati snage koje napadaju legalno izabranu vladu neke države i njezine civile.

Prema nalazima Turkušićevog tima istražitelja Protu-diverzijske zaštite sarajevske policije, granata je ispaljena na tržnicu Markale s položaja Vojske Republike Srpske. Nakon što je odbacio tezu obrane o zalutaloj granati namijenjenoj navodnom položaju Glavnog štaba Armije BiH, Turkušić je odbacio i mogućnost da je eksplozija podmetnuta od strane sarajevskih vlasti.

„Mi se takvih šekulacija grozimo i nismo se bavili time jer je to, po mom mišljenju, oprostite Časni sude – suludo“, naveo je svjedok.


Prema Mladićevoj obrani sarajevska vlada je koristila incidente pogibije većih grupa civila za međunarodni pritisak na stranu bosanskih Srba. Turkušić je pak tijekom iskaza naveo - kako podmetanja nisu bila potrebna budući da je „prema nalazima međunarodnih promatrača UN-a na Sarajevo palo preko milijun granata“.

Pri tom je podsjetio kako je istraga Markala pokazala da je granata ispaljena s udaljenog položaja, budući da je na ostacima bilo vidljivo kako se odbila od površine.

„I u ovom slučaju kao i u mnogim sličnim radi se o „elastičnom sudaru“ stabilizatora s tvrdom podlogom, gdje se on odbija od tla doslovno kao teniska loptica. To je karakteristika elastičnih sudara“, pojasnio je svjedok, odbacujući daljnja prikazivanja obrane – kako su i ostaci granate naknadno podmetnuti te da su leševi dovezeni na mjesto nesreće kako bi se povećala tragedija.

Turkušića će u petak dodatno ispitati tužiteljstvo, nakon čega će se suđenje za genocid i ostale zločine u Bosni i Hercegovini nastaviti novim iskazom svjedoka optužbe, 135.po redu.
  • 16x9 Image

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG