Dostupni linkovi

Akashi: Politika bh. vlade nije sadržavala genocid, kao srpska


Yasushi Akashi u sudnici 23. novembra 2015
Yasushi Akashi u sudnici 23. novembra 2015

Haško suđenje (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću nastavilo se iskazom umirovljenog japanskog diplomata Jasušija Akašija (Yasushi Akashi), specijalnog predstavnika glavnog tajnika Ujedinjenih naroda (UN) za bivšu Jugoslaviju, tijekom rata u Bosni i Hercegovini (1992-1995).

Akašija je kao svjedoka dovela obrana generala Mladića kako bi potvrdio dijelove svoje knjige u kojoj je naveo - kako je bošnjačka strana tijekom rata izbjegavala mirovne sporazume, za razliku od strane bosanskih Srba.

Tijekom unakrsnog ispitivanja Akaši je, pak, tužiteljstvu potvrdio – da se to događalo zbog straha od gubitka teritorija osvojenog od strane VRS-a, odnosno – kako se ne bi ozakonilo etničko čišćenje 1992.godine.

Akaši je svjedočio na Haškom sudu više puta kao svjedok obrane optuženika (Radovan Karadžić, Ante Gotovina i drugi). No pri tom se svaki put diplomatski trudio ne svrstati se na bilo koju stranu pa tako i na suđenju generalu Mladiću.

Nakon što je u glavnom ispitivanju Mladićevoj obrani potvrdio – da je bošnjačku stranu bilo najteže uvjeriti u prekid vatre i mirovne sporazume o razoružanju, Akaši je potom tužiteljstvu potvrdio razlog – zašto se to događalo. Prvi razlog je bio – strah od stvaranja srpske države na zauzetom teritoriju BiH, a drugi – jer su sva mjesta koja su dobrovoljno predala oružje srpskim snagama 1992.godine – potom etnički očišćena.

Mislim da da. I naravno ja shvaćam što je njih najviše brinulo – s tom jasnom demarkacijom duž nacionalnih linija“, potvrdio je tužiteljstvu kao svjedok obrane.

Očita genocidna politika

Akaši, koji je napisao knjigu o ratu na prostoru bivše Jugoslavije pod naslovom – Između rata i mira, potvrdio je obrani – da su tijekom sukoba zločine činile sve zaraćene strane.

No tužitelju Alanu Tiegeru Akaši je također potvrdio - kako genocid nije bio dio službene politike bosanskohercegovačke vlade predsjednika Alije Izetbegovića, kao što je to bio slučaj s politikom bosanskih Srba, predvođenih Radovanom Karadžićem.

Citiram - iako su sve tri strane u izvjesnoj mjeri krive za ratne zločine – genocid nije sačinjavao dio službene politike bosanske vlade, na način kako je to bilo očito kod Srba – kraj citata. To je također jedna stvar koju Vi kažete u svojoj knjizi kako bi najbolje opisali stvarnost – kako ste ju Vi shvatili?“, ispitivao je Tieger.

Tako je“, potvrdio je svjedok.

Na suđenju generalu Mladiću za dvostruki genocid, progone, teror nad Sarajlijama i uzimanje međunarodnih promatrača za taoce – Akaši će iskaz kao svjedok obrane nastaviti i u utorak.

(VIDEO: Dio iskaza Akashija)

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG