Dostupni linkovi

Akashi o neuspješnom zaustavljanju etničkog čišćenja


Yasushi Akashi u sudnici 24. studenog 2015.
Yasushi Akashi u sudnici 24. studenog 2015.

Na haškom suđenju (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću dvodnevni iskaz je dovršio umirovljeni japanski diplomat Jasuši Akaši (Yasushi Akashi), specijalni predstavnik glavnog tajnika Ujedinjenih naroda (UN) za bivšu Jugoslaviju, tijekom rata u Bosni i Hercegovini (1992-1995).

Akashija je dovela obrana generala Mladića kako bi u glavnom iskazu svjedočio o problemima u sklapanju mirovnih sporazuma i demilitarizaciji tijekom rata, dok je optužba u unakrsnom ispitivanju iskoristila svjedoka obrane – kako bi opisao etničko čišćenje nesrpskog stanovništva od strane srpskih snaga, zbog kojeg je pisao česte proteste ratnom predsjedniku Republike Srpske – Radovanu Karadžiću.

Prvi dan unakrsnog ispitivanja tužitelj Alan Tieger se bavio najviše razlozima – zašto je bosanska vlada predsjednika Alije Izetbegovića izbjegavala mirovne sporazume koje su željeli predstavnici bosanskih Srba, ukazivanjem kako je postojao strah od legalizacije etničkog čišćenja – stvaranjem srpske države na prostorima od kud su prognani građani nesrpske nacionalnosti 1992.godine.

Drugi dan unakrsnog ispitivanja Akashija tužitelj Tieger je želio pokazati kontinuitet Karadžićeve genocidne politike te kako je etničko čišćenje trajalo cijelo vrijeme – tijekom 4 godine rata, ne samo početkom sukoba i tijekom početnog zauzimanja općina na koje su bosanski Srbi polagali pravo 1992.godine.

Politika progona

Spomenut je pri tom zloglasni major Srpske dobrovoljačke garde (SDG, Željka Ražnjatovića Arkana) Vojkan Đurković. Zbog brutalnog progona i zlostavljanja civila u Banja Luci i Bijeljini od strane Vojkana Đurkovića svjedok obrane Akashi je kao predstavnik UN-a više puta pisao prigovore Karadžiću i 1994.godine.

U Vašem pismu kažete da ste mjesec dana prije pokrenuli isto pitanje u vezi nesrpskog stanovništva“, naveo je Tieger i dobio potvrdu Akashija, kao i u vezi – neuspješnih napora mirovnih promatrača UN-a da obiđu spomenuta područja i naprave procjenu poštivanja ljudskih prava.

To je samo jedan od Vaših zahtjeva da se zaustavi etničko čišćenje?“, upitao je Tieger i također dobio potvrdni odgovor.

Tužitelj je također suočio Akashija s više izjava Karadžića u kojima se prema optužbi nazire genocidna politika. „Ako ostanu muslimani onda je to za nas katastrofa“, citirao je Tieger spomenutog Karadžića u vezi zauzetog područja od strane srpskih snaga tzv. Krajine, koja je uključivala područje općina Ključa, Sanskog Mosta i Banja Luke.

Laganje UN-u o Srebrenici

Tijekom iskaza Akashija opisano je i kako je srpska strana odbijala dati popis zarobljenika iz Srebrenice UN-u, kao i ubijanje zapovjednika Armije BiH u Žepi Avde Palića nakon zauzimanja te Zaštićene zone UN-a.

Nakon što su nakon višestrukih zahtjeva vlasti bosanskih Srba pokazale Crvenom križu (MKCK) popis od samo stotinjak prognanika iz Srebrenice i Žepe, izjavile da se više nigdje ne drže zarobljenici te pokazale nekoliko praznih zatočeničkih centara na području Bratunca – dužnosnici UN-a su došli do zaključka kako je oko 7630 osoba iz Srebrenice – nestalo u srpnju 1995.godine.

Je li ovo odražava pokušaje međunarodne zajednice da dobije podatke o zarobljenim ljudima te da su ti napori bili uzaludni?“, upitao je tužitelj Tieger.

Da, to odražava naše napore da vidimo je li te zloglasne vijesti imaju bilo kakve činjenične osnove. No bili smo i dalje u magli u vezi toga – što se dogodilo s ljudima iz Srebrenice“, odvratio je Akashi.

Suđenje generalu Mladiću – za dvostruki genocid, progone, teror sarajevskih civila i uzimanje međunarodnih promatrača UN-a za taoce – nastavit će se u srijedu daljnjim iskazom vojnog vještaka obrane Mitra Kovača.

VIDEO: Dio unakrsnog ispitivanja Akashija

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG