Dostupni linkovi

Tramp brani bivšeg saradnika Manaforta od suda


Bivši voditelj Trampove izborne kampanje Paul Manafort

Iako se bivšem predsjedniku izborne kampanje Donalda Trampa (Donald Trump) ​Polu Manafortu (Paul Manafortu) sudi za bankovnu i poreznu prevaru, američki predsjednik otvoreno je stao u njegovu odbranu, nazivajući ga dobrom osobom a suđenje Manafortu tužnim danom.

Strani mediji njegovu izjavu ocjenjuju kao mogući utjecaj na porotnike te navode razloge za moguće pomilovanje.

Trampova odbrana "dobre osobe" mogla bi utjecati na porotnike

Analiziranje tekućeg suđenja je vrlo neobičan potez za aktuelnog predsjednika, ističe Gardijan (Guardian), navodeći izjavu jednog pravnog stručnjaka kako nije trebao to uraditi.

"Obraćajući se novinarima ispred Bijele kuće, Tramp je rekao da je njegov bivši šef kampanje Pol Manafort bio "vrlo dobra osoba". Istovremeno, 23 milje dalje u Aleksandriji u Virdžiniji, porota je razmatrala sudbinu Manaforta", navodi britanski dnevnik.

Manafort se suočava sa mogućih 305 godina zatvora po 18 tačaka za bankarske prevare i utaju poreza, kao rezultat optužnice koju je donio specijalni savjetnik Robert Miler (Robert Mueller), a koja se odnosi na politički rad Manaforta u bivšem Sovjetskom Savezu.

"Mislim da je cijelo suđenje Manafortu veoma tužno", rekao je Tramp. "Mislim da je to tužan dan za našu zemlju. Žalosno je to što su uradili Polu Manafortu."

U subotu, kada je porota raspuštena tokom vikenda, prije očekivanog trećeg dana razmatranja u ponedjeljak, pravni eksperti su rekli da je vrlo neuobičajeno za aktuelnog predsjednika da daje mišljenje o tekućem suđenju.

Gardijan podsjeća da je Tramp i ranije branio Manaforta. Prvog dana svjedočenja na sudu, predsjednik je tvitovao da se njegov bivši pomoćnik tretira gore nego Al Kapone, ozloglašeni gangster iz 1920-ih koji je bio zatvoren zbog optužbi za utaje poreza.

Porota u Aleksandriji je dobila tipična uputstva da ne čitaju ili gledaju vijesti, ali sudija TS Elis je odlučio da ne izoluje svoje članove tokom trajanja suđenja i to navodi Gardijan, znači da su mogli biti izloženi Trampovim komentarima.

Da li predsjednik Tramp pokušava da podmiti porotu?

Da li predsjednik Tramp pokušava da podmiti porotu u slučaju Manafort - pita se Vošington post (Washington Post) i dodaje da porotnici moraju da donesu odluku samo na osnovu dokaza koji su pred njima, odnosno da niko izvan sudnice ne može ili ne treba da komunicira sa sudijama o bilo čemu u vezi sa suštinom predmeta.

“Ovdje imamo predsjednika koji se javno izjašnjava i kaže da je vlada – tačnije Odjeljenje za pravosuđe – pogriješila kada je odlučila da procesuira njegovog bivšeg šefa kampanje. Suđenje označava prvi veliki test za istragu Roberta Milera - koga je takođe veoma ogovarao predsjednik - o miješanju Rusije u izbore 2016. godine, iako 18 tačaka optužnice s kojima se suočava Manafort nisu povezane s njegovim radom u Trampovoj predsjedničkoj kampanji 2016. godine.”

WP se pita i šta ako Trampove izjave stignu do ušiju porotinika, čak i samo do jednog?

“To bi moglo i vjerovatno ima neki utjecaj. Na kraju krajeva, tvrdnja da je američka Vlada pogrešno krivično gonila Manaforta - "veoma dobru osobu" - dolazi od glavnog izvršnog direktora Vlade, mogućeg konačnog sudije Manafortove sudbine. Trampova intervencija, namjerna ili ne, je neispravna.

Ima li Manafort razloga da se nada Trampovom pomilovanju?

CNN podsjeća da su Manafortovi advokati preduzeli neobičan korak kada su odlučili da ne pozovu svjedoke odbrane, navodeći da se Manafort oslanja na predsjedničko pomilovanje.

“Za razliku od nedavnih predsjednika, Tramp je izbjegao mehanizam Ministarstva pravde za provjeru pomilovanja i eksplicitno je uključio politiku u proces. Američka istorija pokazuje da politička pomilovanja nisu nužno problem. Ali politička poruka poslata putem Trampovih pomilovanja jeste”, navodi CNN.

U tekstu se objašnjava i da je Kancelarija advokata za pomilovanja, neutralna birokratska kancelarija uspostavljena kako bi pomogla predsjedniku u sprovođenju mehanizma pomilovanja.

“Advokat za pomilovanje i njegovo osoblje ocjenjuju meritum pojedinačnih prijava i predaju preporuke predsjedniku...Tramp je oborio uobičajen model. Njegova nedavna pomilovanja Dvajta i Stivena Hamonda (Dwight i Steven Hammond), oregonskih rančera osuđenih za postavljanje požara u kojem je spaljeno više od 100 hektara federalnog zemljišta, bio je samo najnoviji primjer njegove političke upotrebe pomilovanja.”

CNN dodaje da pristalice predsjednika Trampa bi bile u pravu kada bi zaključile da politička upotreba pomilovanja ima presedan u američkoj istoriji.

“Ako na listu pomilovanja koje je sproveo doda i Manaforta, Tramp će potvrditi strahove onih koji su bili sumnjičavi prema njegovoj primjeni pomilovanja. Tramp je intuitivno silu pomilovanja definisao kao izuzetak i u pomilovanju Manaforta, koristi je kako bi sebe proglasio suverenim, a njegove saradnike da su iznad zakona.

Porota na suđenju Manafortu nastavlja sa radom

Nakon što poslije dva dana rasprave u sudskoj istrazi protiv bivšeg voditelja Trampove izborne kampanje nije donijela presudu, porota koju čine šest muškaraca i šest žena nastavlja u ponedjeljak raspravu u slučaju Manafort, piše Vol Strit Žurnal (Wall Street Journal).

Steven Lubet, profesor etike na Sveučilištu Northwestern, izjavio je kako su komentari Trampa u petak prkosili "dugoj i vrijednoj tradiciji političkih čelnika koji su se suzdržavali od komentara o suđenju", uz nekoliko iznimki.

Godine 1970. predsjednik Ričard Nikson (Richard Nixon) proglašavao je Čarlsa Mensona (Charles Manson) krivim tokom njegovog suđenja za ubistvo, potakavši svoje odvjetnike da traže poništavanje sudskog postupka. Sudac je odbio prijedlog, a Menson je osuđen i proveo ostatak života u zatvoru.

Tužitelji tvrde da je Manafort zaradio milione iz političko-savjetodavnog rada u Ukrajini početkom 2010. godine, ali nije platio poreze na najmanje 16 miliona dolara. Također su ga optužili za podnošenje zavaravajućih zahtjeva za kredit kako bi dobio 201 million dolara u hipoteku nakon što su ti prihodi presušili, naveo je WSJ.

Ukrajinska nervoza

Suđenje Manafortu inkriminisalo je njegove političke saveznike u Ukrajini, gdje je on zaradio milione kao operativac, piše Politiko (Politico) i prenosi, ujedno, mišljenje pravnika da će ukrajinske vlasti odbiti da krivično gone bilo kojeg zvaničnika, strahujući od ljutnje Donalda Trampa - čovjeka čija im pomoć treba da zadrži Rusiju.

"Ukrajinska vlada će pokušati da ignoriše ovo", rekla je za Politiko Aliona Getmančuk (Alyona Getmanchuk​), direktorica Centra za novu Evropu sa sjedištem u Kijevu. Manafort je osoba koja je bila blizu predsjednika Trampa, i koja Trampu i dalje može biti simpatična."

Portal prenosi i da su se Ukrajinci iznenadili kada su tokom suđenja saznali da je bivši proruski orijentisani predsjednik Viktor Janukovič i njegova politička partija Manaforu prenijela više od 60 miliona dolara uz pomoć složene šeme ofšor kompanija.

“Takođe je otkriveno da je jedna od Manafortovih kompanija radila na prvoj predsjedničkoj kampanji predsjednika Petra Porošenka, potencijalno povezujući aktuelnog lidera zemlje sa poslovima Manaforta, dok se u martu ne uđe u ponudu za ponovne izbore“, dodaje Politiko i tvrdi da je neizvjesno koja od ukrajinskih službi bi vodila takvu istragu.

XS
SM
MD
LG