Dostupni linkovi

Suđenje Karadžiću: Uskoro kraj izvođenja dokaza


Radovan Karadžić u Hagu
Na haškom suđenju Radovanu Karadžiću nazire se kraj izvođenja dokaza nakon višegodišnjeg procesuiranja koje traje od 2009. godine. Do kraja ovog mjeseca Karadžić bi trebao izvesti svoje posljednje svjedoke obrane od optužnice za dvostruki genocid, progone, teror nad Sarajlijama i uzimanje međunarodnih promatrača za taoce. Kao posljednji svjedok obrane iskaz će dati upravo optuženi, koji se tijekom suđenja zastupao sam.

Karadžiću je do kraja izvođenja dokaza obrane ostalo ispitati još desetak svjedoka, nakon čega će na klupu za svjedoke sjesti on kako bi sucima ponovio svoje teze obrane. Tijekom više od četiri godine dugog procesa, bivši lider bosanskih Srba neprestano je tvrdio kako on nije organizator etničkog čišćenja bh. općina 1992. godine, da Sarajlije nisu namjerno ubijane već su kolateralna žrtva zbog blizine linija fronta, te da nije naredio ubijanje Srebreničana 1995. godine:

"Nije dokazana nikakva moja odgovornost za zbivanja u Srebrenici. Ja tvrdim da nije dokazano ni da je u pitanju bio genocid."

Iskaz Karadžića kao posljednjeg svjedoka vlastite obrane trebao bi potrajati nekoliko sudskih dana, obavijestio je raspravne suce ovaj tjedan njegov pravni savjetnik Peter Robinson.

"Nama je dodijeljeno 16 sati za to svjedočenje i mi smo predviđali da to bude u narativnoj formi i mislili smo tražiti dodatno vrijeme. I zbog toga što se mijenja modus njegovog svjedočenja, on se sam brani i vjerujemo da to znači da ga ne bi trebao ispitivati advokat ako on to ne želi. Dakle, iz svih tih razloga predviđamo uložiti zahtjev za dodatno vrijeme", rekao je Robinson.

Predsjedavajući sudac tročlanog Raspravnog vijeća O-Gon Kwon često je tijekom suđenja upozoravao Karadžića na trošenje vremena na dokazivanje bespotrebnih stvari u odnosu na konkretne zločine navedene u optužnici. Poput rasprava o tome tko je započeo rat u Bosni i Hercegovini. Zato je sudac Kwon upozorio obranu da vodi računa o trajanju posljednjeg iskaza i zadrži fokus na bitnim stvarima:

"Vama je poznato da je Raspravno vijeće od samog početka smatralo da ne treba dodijeliti dodatno vrijeme obrani. Ne bih htio da se nađemo u situaciji gdje ćemo morati prekinuti gospodina Karadžića u njegovom svjedočenju naprosto zato što će vam isteći vrijeme. U vlastito ime vam moram reći da me prilično brine način na koji gsopodin Karadžić koristi svoje vrijeme i kako je to bilo učinjeno, naprimjer, s ovim posljednjim svjedokom kojega smo saslušali."

Gojko Kličković kao svjedok na suđenju Radovanu Karadžiću
Gojko Kličković kao svjedok na suđenju Radovanu Karadžiću
Sudac Kwon je, pritom, mislio na iskaz Gojka Kličkovića, lokalnog vođe Srpske demokratske stranke u Bosanskoj Krupi. Prilikom njegovog svjedočenja u sudnici su se citirali stihovi iz "Gorskog vijenca" Petra Petrovića Njegoša, te vodila rasprava o tome kako je to pjesništvo utjecalo na političke stavove Karadžića:

"Od petog do desetog stiha kaže: 'Vuk na ovcu svoje pravo ima / ka tirjanin na slaba čovjeka/ al' tirjanstvu stati nogom za vrat / dovesti ga k poznanju prava / to je ljudska dužnost najsvetija'."

Tijekom svog dokaznog postupka tužiteljstvo je izvelo malo manje od 200 svjedoka, dok će Karadžićev broj svjedoka obrane prijeći 240. Nakon završetka Karadžićevog iskaza, strane u postupku će dobiti određeno vrijeme kako bi se pripremile za iznošenje završnih riječi na suđenju. Tek iza njih će se Raspravno vijeće povući kako bi donijelo prvostupanjsku presudu, a koja se, po dosadašnjoj praksi, može očekivati unutar godine dana.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG