Dostupni linkovi

Svjedok obrane suočen s vlastitom ulogom u etničkom čišćenju


Jovan Kevac na suđenju
Jovan Kevac na suđenju
Kako bi osporio optužbe za genocid u općini Ključ 1992.godine bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić pozvao je kao svjedoka obrane Jovana Kevca, bivšeg zapovjednika lokalnog bataljona Vojske Republike Srpske.

Nakon što je Karadžiću dao izjavu u kojoj je za izbijanje rata u toj općini optužio muslimanske ekstremiste, Kevca je tužiteljstvo suočilo sa činjenicom da je upravo on zapovjedao vojnom formacijom koja je sprovela etničko čišćenje u Ključu kada je zatočila i ubila 144 bošnjačka muškarca u mjestu Biljani. Taj zločin se također stavlja u optužnici na teret Karadžiću kao vrhovnom zapovjedniku snaga bosanskih Srba.

Kao i optuženi Karadžić i svjedok Kejac je poricao zapovjednu odgovornost za zločine koji su se dogodili u Ključu, jednoj od općina u kojoj je prema haškom tužiteljstvu progon nesrpskog stanovništva dosegnuo razmjere genocida. Svjedok Kejac, kao jedan od ključnih zapovjednika lokalnog bataljona VRS-a, za ubojstvo civila koje su zarobile njegove snage – također je optužio neodgovorne pojedince, navodno otete kontroli.

„Jedna od njih je bila grupa od nekakvog Ose-Zolje i druga neka karakteristična je bila Mićko, Mićo ili tako nešto. Ali to nije utvrđeno, nego je to saznanje poslije događaja i priča“, prebacivao je odgovornost za ubojstva zarobljenika na navodne odmetnute grupe od regularnih snaga RS.

Tužiteljica Caroline Edgerton suočila je pak Kevca sa činjenicom da je njegov podređeni Marko Samardžić, osuđen na sudu u Bosni i Hercegovini na 7 godina zatvora zbog zatočavanja bošnjačkih civila koji su zatim ubijeni. Kevac se branio da su počinitelji tog zločina procesuirani, što je tužiteljica Edgerton također osporila.

„Reći ću Vam da je ovo Vijeće imalo priliku čuti od svjedoka obrane dr.Karadžića da je za vrijeme cijelog rata vojni sud u Banja Luci pokrenuo postupak za ratne zločine protiv civila – samo u jednom slučaju. A to nije bio taj. Dakle g.Kevac o čemu Vi govorite? O kakvim Vi sudskim postupcima govorite u svom iskazu?“, suočila je svjedoka tužiteljica nakon čega je svjedok objašnjavao da je o tome isto samo čuo, tvrdeći da je zapovjedao akcijom čišćenja terena od neprijateljskih snaga, a ne akcijom etničkog čišćenja.

Izjava o etničkom čišćenju kao rješenju

Kako bi osporila tvrdnju Kevca – da namjera vlasti Srpske demokratske stranke kojoj je Karadžić bio na čelu – nije bila etničko čišćenje općina gdje je preuzeta vlast, tužiteljica Edgerton je pustila i snimak lokalnog vođe SDS-a u Ključu Jove Banjca iz 1992.godine.

„Mislim da se taj život mora totalno etnički razgraničiti i prostori etnički očistiti od svih onih koji ne mogu dalje živjeti na ovim područjima.... Ja osobno mislim da je to jedino rješenje, ako se to rješenje brzo ne nađe, bojim se da ćemo doći u još težu situaciju. Jer rat nije završen, rat se nastavlja. I može biti lako rat do nekakvog istrebljenja, jednog ili drugog naroda“, izjavio je tada predsjednik Kriznog štaba i lokalnog SDS-a Banjac, tijekom čega je inače i spomenuo da će lokalne vlasti bosanskih Srba provesti ono što odluči Karadžić.
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:14:12 0:00
Direktan link

Kao 225.svjedok obrane kratak iskaz je dao Ratko Milojica, vojnik VRS-a iz Prijedora, koji je 1992.godine bio u grupi s počiniteljem ubojstva katoličkog svećenika.

Suđenje će se nastaviti idući tjedan, kada se očekuje iskaz prvog ratnog ministra policije Republike Srpske Miće Stanišića, osuđenog u prvom stupnju na 22 godine zatvora zbog istih zločina za koje se tereti i Karadžić – progona bošnjačkog i hrvatskog stanovništva.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG