Dostupni linkovi

Suđenje Karadžiću: Pašalić pokušao osporiti nalaze o etničkom čišćenju


Stevo Pašalić u sudnici 14. ožujka 2013.
Stevo Pašalić u sudnici 14. ožujka 2013.
U nastavku suđenja bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću iskaz je dovršio demografski stručnjak obrane Stevo Pašalić (odlikovan za svoj rad u Republici Srpskoj). On je došao osporiti nalaze demografske stručnjakinje tužiteljstva Eve Tabo o promjeni sastava bosanskohercegovačkog stanovništva nakon etničkog čišćenja 1992.godine.

Nakon što je Pašalić ustvrdio da je Tabo koristila krive podatke, tužiteljstvo je Karadžićevog svjedoka suočilo s njegovim propalim pokušajem da postane ministar obrazovanja Republike Srpske, zbog nacionalističkih stavova izrečenih u školskim udžbenicima, koji se prema njegovim riječima – još uvijek koriste u spomenutom entitetu.

Nalazi stručnjakinje haškog tužiteljstva o etničkom čišćenja u 20 općina u Bosni i Hercegovini su prema demografu Pašaliću – tendenciozno napravljeni. Poput na primjer zaključka da se u općini Prijedor nakon 1992.godine ukupan broj Bošnjaka u stanovništvu smanjio s 40, na samo jedan posto.

„Tim više što su ove općine birane nekim prigodnim, pristranim ili ne znam kakvim motivima. Prema tome – irelevantni su rezultati do kojih dolaze eksperti tužiteljstva na ovaj način, jer to nema – praktičan značaj“, konstatirao je svjedok osporavajući nalaze demografkinje Tabo koja je primjerice uspoređivala popis stanovništva BiH iz 1991.godine s biračkim popisom građana iz 1997.godine, kako bi donijela zaključak o promjenama.

Nalazi stručnjakinje tužiteljstva Tabo – o preko 8000 srebreničkih žrtava, kao i o namjernom gađanju građana Sarajeva zbog velikog broja ubijenih i ranjenih – prema Pašaliću su također bili namješteni.

Karadžićev stručnjak pri tom je objasnio – da stručnjaci tužiteljstva namjerno nisu radili razliku između poginulih civila i boraca, kao i da se nisu obazirali na druge razloge mortaliteta u ratu, osim borbenih djelovanja.

„Mi smo u nekoliko paragrafa ovdje pokazali da je doktorica Tabo – koristila praktično, nepostojeći izvor podataka. A to je popis žrtava u Sarajevu od 1992-1994.godine. Taj popis nikada nije završen i nikada podaci nisu publicirani“, osporavao je nalaze stručnjakinje tužiteljstva u vezi desetaka tisuća ubijenih i ranjenih Sarajlija.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:09:22 0:00
Direktan link

Želeći pokazati nevjerodostojnost svjedoka - tužiteljstvo je suočilo Pašalića sa zabranom Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) u vezi njegovog izbora za ministra obrazovanja – zbog nacionalističkih stavova izrečenih u školskim udžbenicima. Pašalić je pri tom porekao cijelu priču – optuživši za nju novinare.

„Ovo je najbolji primjer kako novinari pogrešno i slobodno interpretiraju neku materiju. Niti sam ja bio tada član SNSD-a, stranke Milorada Dodika, niti sam imao s njim direktan kontakt, niti se radi o ovim navodima koji se ovdje govore. To su sve kuloarska nagađanja“, branio se Pašalić tvrdeći kako do njegovog izbora za ministra prije par godina nije došlo zbog – političkih razloga.

Još jedan svjedok suočen sa bratunačkim zločinima

Jovan Nikolić u sudnici 14. ožujka 2013.
Jovan Nikolić u sudnici 14. ožujka 2013.
Suđenje Karadžiću za protjerivanje, genocid i ostale zločine nastavilo se iskazom novog svjedoka obrane iz Republike Srpske – direktora Osnovne škole "Branko Radičević" u Bratuncu Jovana Nikolića.

Nakon što je potvrdio svoj iskaz optuženom o predratnim događanjima i sukobima u općini, tužiteljstvo je Nikolića suočilo sa zločinima u Bratuncu, o kojima je čak svjedok imao među prvima saznanja među općinskim dužnosnicima. Poput pogubljenja u skladištu Kravica u srpnju 1995.godine gdje je, prema navodima optužbe, pogubljeno oko 1000 zarobljenika.

„Ja 13.(srpnja) pogubljenja nisam ni vidio, kada sam otišao tamo 14.srpnja onda sam se vratio i obavijestio ljude u općini. I dalje su mjere poduzimane“, naveo je svjedok pojašnjavajući zašto nije nikog obavijestio dan prije nikog o zločinu, čim je čuo za njega.

Svjedok je i sam potvrdio da je istraživan od strane međunarodnih snaga (SFOR) o zločinima u Kravici budući da je od spornog skladišta – on imao ključ, kao direktor lokalne zadruge.

U Banja Luci je 2002.godine ispitivan zato u svojstvu osumnjičenika koji je pripremao objekat za zarobljene muškarce na području Srebrenice.

Nakon što mu se Karadžić zahvalio na svjedočenju, Nikolić je poželio svom bivšem predsjedniku „puno sreće“.

Za idući tjedan najavljen je ponovno cijeli niz svjedoka, koje optuženi ubrzano izvodi. U pet mjeseci izvođenja obrane ispitao ih je 105, a još ih namjerava dovesti otprilike četiri puta više.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG