Dostupni linkovi

Organizator srebreničkih pogubljenja kao svjedok obrane


Vujadin Popović
Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić nastavio je izvoditi kao svjedoke obrane svoje bivše suradnike, ali i osuđenike za ratne zločine – kako bi potvrdili da on nije imao ništa s tim. Bivši načelnik sigurnosti Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske Vujadin Popović, osuđen prvostupanjski na doživotan zatvor zbog genocida u Srebrenici, dva dana je odbacivao optužbe o organiziranom ubijanju preko 7000 bošnjačkih dječaka i muškaraca, govoreći o tom zločinu kao izoliranim incidentima.

Potpukovniki VRS-a Popović uporno je poricao zločine za koje je osuđen, tvrdeći kako je u Srebrenici u srpnju 1995.godine – bio samo puki promatrač.

Kako bi pokazao da svjedok ne govori istinu tužitelj Julian Nicholls ga je suočio s niz presuđenih činjenica, presretnutih razgovora oficira VRS-a, izjava insajdera i pokajnika, kao i svjedočenja Srebreničana koji su preživjeli egzekucije. Poput podatka da je Popović osobno vidio tijela ubijenih kod skladišta u Kravici gdje je pogubljeno oko 1000 zarobljenika, kao i da je slušao iz obližnjeg kafića rafalno pucanje po zarobljenicima u Domu kulture u Pilici gdje ih je ubijeno oko 500.

„Vi ste bili tamo cijelo vrijeme dok su oni ubijali tih 500 ljudi. Ako povjerujemo Vašoj priči – da Vi niste imali nikakve veze s tim što se dogodilo – što ste učinili da pokušate spasiti te ljude, ako ste tako potpuno nedužni i s tim niste imali veze? Ništa niste pokušali zar ne?“, ispitivao je žustro tužitelj.

Popović je odvratio da nije ništa napravio, jer je tamo bio njegov nadređeni, pukovnik Ljubiša Beara koji mu je rekao – da su zarobljene Bošnjake „ubile neke pijane budale“.

„Nisam pokušao.. jer u prisustvu pretpostavljenog pretpostavljeni je tu i preuzima odgovornost kompletno. To je trenutak i šoka. I nisam mogao jednostavno u tom trenutku...kad je on tu...da poduzimam nešto“, pravdao se svjedok.

Bearu je podsjetimo, Haški sud (ICTY) također osudio nepravomoćno na doživotan zatvor zbog srebreničkog genocida. Kako bi se pokazalo da je Popović bio kao njegov podređeni - aktivni sudionik organizacije ubijanja tužitelj Nicholls je predočio i presretnuti razgovor u kojem Popović traži dodatnih 500 litara goriva potrebnih „da mu ne stane posao“.

„Vi biste tu naftu upotrebili za transpor i ubojstvo muslimana u Pilici i Branjevu. Dovezli biste ih od škole gdje ste bili taj dan, priznali ste, do ekonomije na Branjevu – da ih tamo ubijete. I za to ste i proglašeni krivim“, optužio je tužitelj pokazujući nevjerodostojnost svjedoka.


Na suočavanje njegovog svjedoka obrane s neugodnim podacima – reagirao je i optuženi Karadžić koji se brani sam.

„Pa svjedok ovdje ne brani sebe, nego iznosi što zna“, prigovorio je Karadžić, no predsjedavajući sudac O Gon Kwon ga je odbacio kao „neprimjeren“.

(VIDEO: Dio presude Popoviću i drugima)


Nakon Popovića, kao idući svjedok obrane u četvrtak će početi svjedočiti Karadžićev bliski suradnik u vrijeme rata Momčilo Krajišnik, predsjednik Skupštine bosanskih Srba, koji je već izdržao kaznu od 20 godina zatvora kao član udruženog zločinačkog poduhvata progona nesrpskog stanovništva.

Svjestan da će tužiteljstvo u unakrsnom ispitivanju i Krajišnika suočiti s vlastitom ulogom u zločinima u BiH, Karadžić je zatražio od sudaca – da se svjedoka ne ispituje o njegovim govorima u Skupštini RS – na temelju zastupničkog imuniteta, što je za sada - odbijeno.
  • 16x9 Image

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG