Dostupni linkovi

Karadžić traži iz BiH iskaze o Srebrenici


Karadžić u sudnici, listopad 2014.
Karadžić u sudnici, listopad 2014.

Optuženi za ratne zločine i genocid, bivši predsjednik RS Radovan Karadžić zatražio je od bosanskohercegovačkog veleposlanika u Nizozemskoj Ahmeta Halilovića da mu dostavi iskaze više svjedoka koji su na sudu u Bosni i Hercegovini svjedočili o događajima u Srebrenici u srpnju 1995.godine.

Karadžić je zatražio iskaze sa suđenja Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću (svjedoci – Dean Manning, Milorad Birčaković, zaštićeni svjedok SM-102 i Srećko Aćimović), te sa suđenja Sarić (svjedok Dragomir Vasić).

Zanimljivo je da su svi poznati svjedoci dali iskaz i na Haškom sudu za bivšu Jugoslaviju (za zaštićenog se ne može provjeriti), no Karadžić tvrdi da su njihovi iskazi na sudu u BiH „bitni za njegovu obranu jer mogu sadržavati svježe dokaze u vezi optužbi u vezi mene koje se tiču srebreničkih događaja 1995.“.

Podsjetimo, Manning je kao istražitelj svjedočio o pronađenim dokazima koji upućuju da su žrtve u masovnim grobnicama pogubljene, Biračković o svojoj ulozi kao vozača iz Zvorničke brigade VRS-a, zaštićeni svjedok SM-102 o jednoj od egzekucija, oficir VRS-a Aćimović o tome kako je odbio izvršiti dva puta naredbu o strijeljanju zarobljenika, kao i zapovjednik zvorničke policije Vasić.

Karadžić, kojem je nedavno ponovno odbijen pokušaj otvaranja svog suđenja po 11 točaka optužnice za dvostruki genocid i ostale zločine u BiH (1992-1995), u haškom pritvoru čeka prvostupanjsku presudu najavljenu za ovu godinu – i dalje pokušavajući pronaći „svježe dokaze“ u svoju korist.

U završnim riječima prošle godine tužiteljstvo je za optuženog zatražilo doživotan zatvor, dok je Karadžić zatražio oslobađanje, tvrdeći da on nije odgovoran ni za jedan od zločina. Tijekom dugogodišnjeg suđenja tužiteljstvo i obrana (koju je Karadžić zastupao osobno) pozvali su više od 550 svjedoka i podnijeli više od 10 tisuća dokaznih predmeta, što je proizvelo 165 tisuća stranica transkripata i dokumentiranih dokaza.

No Karadžić se nakon završene prezentacije obimnih dokaza i dalje trudi pronaći nove „potencijalno oslobađajuće“. Tužiteljstvu su suci inače odbili otvaranje dokaznog procesa u vezi pronađenih dokaza u vezi masovne grobnice Tomašica (Prijedor), dok su suci iz suđenja zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću – to dozvolili pa se ponovno otvaranje dokaznog postupka tužiteljstva u vezi s time očekuje ove godine.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG