Dostupni linkovi

Suđenje Karadžiću: O suradnji vlasti bosanskih Srba s paravojnim jedinicama


Radovan Karadžić u haškoj sudnici, 27. studeni 2012.
Radovan Karadžić u haškoj sudnici, 27. studeni 2012.
Nakon tjedan i pol dana pauze suđenje bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću nastavljeno je iskazom zapovjednika Vogošćanske brigade Vojske Republike Srpske Miladina Trifunovića. On je još jedan u nizu svjedoka kojeg je Karadžić doveo kako bi osporio optužbe za namjerno gađanje sarajevskih civila te potvrdio da se samo defanzivno djelovalo.

No tijekom unakrsnog ispitivanja tužiteljstvo je prikazalo dokumente VRS-a koji opisuju upravo ofanzivne napade Vogošćanske brigade na bošnjačka sela u području brda Žuć, ali i zajedničke akcije s paravojnim formacijama, nad kojima Karadžić poriče zapovjednu odgovornost - kao vrhovni zapovjednik vojske.

Tužiteljstvo je pokazalo Trifunoviću vojne dokumente o više akcija VRS i paravojnih formacija na sarajevskom ratištu. Tužiteljica Ann Sutherland je pri tom spomenula suradnju Vogošćanske brigade VRS-a s jedinicom Bore Radića, Ace Legije, dobrovoljcima Jove Ostojića kao i s ljudima Vasilija Vidovića zvanog Vaske. No Trifunović se kao zapovjednik Vogošćanske brigade prvo nije mogao ničega sjetiti.

„Dolazilo je masa grupa koje su dolazile i prolazile. Najurivali ih. Jedni su ostajali nekoliko dana i borili se...drugi su napuštali. Šta ja znam...to je bio početak rata. Ne mogu se sjetiti“, odbijao je potvrditi svjedok.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:12:27 0:00
Direktan link

Pamćenje Trifunovića tužiteljica je pokušavala osvježiti brojnim dokumentima civilnih i vojnih vlasti bosanskih Srba te je nakon dužeg natezanja svjedok potvrdio kako su paravojne formacije bile upravo pod zapovjednim okriljem Vojske Republike Srpske.
„Iz sastava Ilijaške brigade (VRS) došla je ta jedinica Vasketova koja je pomogla da održimo to Golo brdo. Da se malo odmorimo, konsolidiramo i da preuzmemo ponovno tu liniju.“, prisjetio se najzad svjedok.

„Dobro, dakle slažete se da ste se s njima zajedno borili?“, tražila je konačnu potvrdu tužiteljica.

„S Vasketovom jedinicom da“, potvrdio je nakon niza pitanja o istoj temi svjedok, nakon čega je tužiteljstvo završilo s podužim unakrsnim ispitivanjem.

Karadžić traži slobodan prolaz za svoje svjedoke iz VRS-a

Karadžić namjerava pozvati još niz oficira VRS-a kako bi se obranio od optužbi za neselektivne napade i teror nad Sarajlijama, kojih je podsjetimo, ubijeno gotovo 12 tisuća. Sud je objavio kako je Karadžić uputio zahtjev da se Vladimiru Radojčiću i Miloradu Šehovcu garantira da neće biti uhićeni, zatvoreni i procesuirani ukoliko iz Srbije krenu u Nizozemsku kako bi svjedočili u njegovu korist.

Velimir Đunić svjedoči na suđenju Karadžiću, 27. studeni 2012.
Velimir Đunić svjedoči na suđenju Karadžiću, 27. studeni 2012.
Radojčić je tijekom rata bio zapovjednik 1. Ilidžanske, a Šehovac 2. Sarajevske lake brigade Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a, dok ih bosanskohercegovačka policija sumnjiči za više kobnih granatiranja grada 1995.godine.

Suđenje se nastavilo iskazom još jednog višeg oficira VRS-a Velimira Đunića, čiji je glavni iskaz o nepostojanju snajperista i defanzivnom djelovanju na sarajevskom ratištu kratko pročitao optuženi Karadžić, nakon čega je s unakrsnim ispitivanjem počelo tužiteljstvo.

Tužiteljica Kimberly West također je svjedoka suočila s dokumentima o zajedničkim akcijama VRS-a s paravojnim formacijama, koje su imale reputaciju činjenja zločina i etničkog čišćenja sarajevskih kvartova.

Poput jedinice „Šešeljevaca“ Brane Gavrilovića za koju je Đunić potvrdio da je stavljena pod njegovo zapovjedništvo Igmanske brigade VRS, no odbio je sugestije tužiteljstva – kako je morao znati za njezinu zločinačku reputaciju.

Đunić će iskaz dovršiti u srijedu.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG