Dostupni linkovi

Suđenje Karadžiću: O bošnjačkoj djeci u fočanskoj bolnici


Veljko Marić svjedoči u Hagu, 19. ožujak 2013.
Kao novog svjedoka ovotjedne obrane, bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić doveo je još jednog bivšeg suradnika iz Srpske demokratske stranke (SDS) – fočanskog kirurga Veljka Marića.

Nakon što je svom bivšem predsjedniku potvrdio da u fočanskoj bolnici nije bilo diskriminacije prema bolesnicima i zaposlenicima nesrpske nacionalnosti nakon što su vlasti bosanskih Srba preuzele vlast, Marića je haško tužiteljstvo suočilo s neugodnim činjenicama koje pokazuju drugačije.

Ispitivanje Karadžićevog svjedoka više puta je prelazilo u žustru raspravu strana u postupku.

Doktor Marić je došao Karadžiću potvrditi ratnu propagandu – kako su Bošnjaci prilikom odlaska iz Foče ostavili više svoje djece u bolnici, koju naknadno nisu željeli uzeti ni nakon apela novouspostavljenih srpskih vlasti.

No tužiteljstvo je podsjetio Marića da postoje dokazi da se spomenutu djecu iz bolnice željelo iskoristiti za razmjenu zarobljenika, a ne vratiti ih roditeljima, koji su ili ubijeni ili protjerani prilikom etničkog čišćenja Foče. Između ostalog, to pokazuje i korespodencija oficira srpskih snaga, naveo je haški tužitelj Almir Zec.

„Pred kraj izvještaja pukovnik Kovač (Marko, komandant Taktičke grupe Foča, nap.a.) ponovno spominje ovu djecu i kaže: „Ako postoji interes imamo za razmjenu 21 muslimansko dijete i određeni broj žena, ili da ih pošaljemo za Goražde.“ Ovako se postupalo s ovom djecom“, naveo je tužitelj nakon čega je Marić samo ponavljao – kako se sa svim pacijentima ponašalo jednako, bez obzira na nacionalnost.


Svjedok podsjećan na ubojstva njegovih kolega u logoru

Tvrdnju Marića u korist Karadžićeve obrane – da kolege liječnici nesrpske nacionalnosti nisu diskriminirani nakon zauzimanja Foče u travnju 1992. godine, tužitelj Zec je osporio podatkom kako je više njih ubijeno u lokalnom Kazneno-popravnom domu koji je pretvoren u logor.

„Hrana i higijenski uvijeti su bili loši. Neki od zatočenika izgubili su i do 40 kilograma. Jeste li znali za takve uvijete u KP domu doktore Marić?“, ispitivao je tužitelj spomenuvši više imena fočanskih liječnika bošnjačke nacionalnosti koji su završili u logoru.

„Ja nisam to znao. Jer sam samo jednom bio u KP domu i to kad sam posjetio kolegu Aziza da vidim – što mu se dogodilo“, odvratio je svjedok spominjući ime liječnika Aziza Torlaka, koji je prvo brutalno premlaćivan u logoru te nakon toga odveden i ubijen kao i veliki broj drugih zatočenika, posebno istaknutih ljudi iz bošnjačke nacionalne zajednice.

U svrhu pokazivanja nevjerodostojnosti svjedoka tužiteljstvo je pustilo i Marićevu izjavu lokalnim medijima u ratno vrijeme, a nakon posjeta tadašnjeg predsjednika Republike Srpske zauzetoj Foči.

„Predsjednik, gospodin Radovan Karadžić, nam odobrava naše planove – da napravimo jedan srpski univerzitet. I da medicinski fakultet bude, u ovoj našoj novoj državi (RS, nap.a.), prvi fakultet koji će početi da radi“, govorio je oduševljeno lokalnim medijima tada svjedok.

I dok se mnogim Fočacima u ratu srušio život doktor Marić je ispunio svoj san i postao dekan novog Medicinskog fakulteta i direktor Kliničko – bolničkog centra u Foči. Kako je surađivao s Karadžićem i SDS-om u ratno vrijeme, danas Marić surađuje s Miloradom Dodikom, kao predsjednik njegove lokalne stranke u Foči – SNSD-a, u koju je prešao 2010. godine.

Kao novi svjedok obrane s iskazom je počeo Cvijetin Simić, bivši predsjednik Skupštine Općine Bijeljina, koji je također došao osporavati postojanje smišljenog plana protjerivanja građana nesrpske nacionalnosti, za što se Karadžić tereti uz ostale zločine (genocid, teror nad Sarajlijama i uzimanje međunarodnih promatrača za taoce) u BiH.

(VIDEO: Dokumentarni film Haškog suda o zločinima u Foči)
  • 16x9 Image

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG