Dostupni linkovi

Svjedok: General Mladić bio pijan u Srebrenici


Tomislav Kovač tokom svjedočenja 1.11.2013.
Tomislav Kovač tokom svjedočenja 1.11.2013.
Haško suđenje bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću nastavilo se iskazom prvog policijskog generala RS Tomislava Kovača. Nakon što je u glavnom iskazu Karadžiću potvrdio – da ni on ni optuženi nisu znali ništa o planu i ubijanju tisuća srebreničkih zarobljenika, Kovača je tužiteljstvo suočilo s dokazima koji pokazuju drugačije, budući da je i sam bio na području Srebrenice u vrijeme zločina.

Kovaču je prije svjedočenja odobren zahtjev za dodjelu odvjetnika budući da se protiv njega u BiH vodi istraga u vezi događaja o kojima je dao iskaz na suđenju Karadžiću.

Odvjetnik Aleksandar Lazarević je svjedoku u trenutku ispitivanja o boravku u Srebrenici 14.srpnja 1995.godine – savjetovao prelaz na sjednicu zatvorenu za javnost, kako bi mu mogao savjetovati sudske mjere koje onemogućavaju korištenje njegovog iskaza u drugom postupku.

No suđenje se nastavilo na otvorenoj sjednici na kojoj je Kovač izjavio da mu je Vasić (Dragomir, načelnik CJB Zvornik) ili njegov zamjenik Mane Đurić - rekao da Beara (Ljubiša, osuđen prvostupanjski na doživotan zatvor) traži ljude iz MUP-a da pomognu.

„Nisam se htio petljati u njihove aktivnosti, nego sam došao uspostaviti policijsku stanicu u Srebrenici. I zato sam im zabranio suradnju s Bearom. Imate presretnuti razgovor Beare i Krstića (Radislav, osuđen pravomoćno na 35 godine) – da im netko nešto ne da. Taj netko sam ja“, branio je svoju ulogu u suradnji policije i vojske RS u srebreničkim događajima.

Iako je potvrdio da nije dao policijsku jedinicu pukovniku VRS-a Beari, koji je prema prvostupanjskoj osudi rukovodio operacijom masovnih pogubljenja (tražeći u presretnutom razgovoru potencijalne egzekutore, budući da su egzekutori iz Višegrada zakasnili zbog kvara autobusa), Kovač je uporno odbijao sugestije tužiteljstva – da je to učinio jer je znao da se policajci namjeravaju upotrebiti za ubijanje zarobljenika.

Tužiteljstvo mu nije povjerovalo, podsjećajući ga da je kroz njegov ured proslijeđeno Karadžićevo naređenje o podčinjavanju policijskih jedinica vojci bosanskih Srba u napadu na Srebrenicu 09.srpnja 1995.godine. Tužitelj Julian Nicholls pri tom se čudio – zašto je Kovač odjednom zaključio našavši se u Srebrenici – da će policajci biti iskorišteni za nešto nezakonito?

Kovač je potvrdio da ga je Ljubomir Borovčanin izvijestio 14.srpnja 1995.godine u restoranu, „jer nije želio ulaziti u policijsku stanicu“ - da su zarobljenici pogubljeni u skladištu u Kravici, nakon što su navodno napali policajce koji su ih čuvali. Prema optužnici, samo u skladištu u Kravici je ubijeno oko 1000 zarobljenika.

Bio svugdje, ali izbjegavao razgovore

Kovač se nastavio svađati s tužiteljstvom, tvrdeći da se ono bavi „insinuacijama već 10 godina“ te kako on tijekom boravka u Srebrenici nije imao saznanja o namjeri VRS-a da ubije sve zarobljenike.

Potvrdio je kako je bio u zapovjedništvu Drinskog korpusa 13.srpnja 1995.godine, gdje se susreo s Krstićem i generalom Ratkom Mladićem. No porekao je da su tada razgovarali o zarobljenicima - jer su oficiri bili pijani.

„Bili su u vidno pijanom stanju, hvalili su se da su osvojili Srebrenicu i tražili da im ja to čestitam. To je bio sav razgovor. Nije bilo moguće o bilo čemu pričati“, naveo je Kovač.

„Svi znamo da je VRS izvršila masovna pogubljenja zarobljenika u Srebrenici, jel' tako?“, upitao je tužitelj i dobio potvrdu svjedoka, za razliku od konstatacije - da je Kovač kao najviši policijski dužnosnik morao razgovarati s Karadžićem o onom što se dogodilo u Srebrenici, kada se ponovno s njim susreo.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:13:15 0:00
Direktan link

Tužiteljstvo je u osporavanju vjerodostojnosti svjedoka spomenulo niz svjedočenja i dokaza o ulozi policije RS u zarobljavanju i sprovođenju srebreničkih zarobljenika na stratišta, uz konstatacije – da je Kovač o tome morao sve znati tijekom kontakata sa svojim podčinjenima, poput spomenutog Vasića i Đurića. Kao i Karadžić koji je imao još više linija informiranja iz Srebrenice, osim vojne, za koju je Kovač ustvrdio da je radila nezakonito, mimo predsjednika RS, neinformirajući ga o tome.

Nakon što Kovač dovrši iskaz u ponedjeljak, u nastavku suđenja Karadžić, koji se od optužbi za dvostruki genocid i ostale zločine u BiH brani sam, izvesti će još nekoliko svjedoka kako bi mu potvrdili – da on nije imao ništa sa zločinima u Srebrenici. Za idući tjedan najavljeno je svjedočenje i bliskog suradnika optuženog u vrijeme rata – Momčila Krajišnika, koji je već odslužio svoju kaznu od 20 godina zatvora zbog ratnog zločina u BiH.

(VIDEO: Doček Krajišnika iz zatvora na Palama)
Doček Momčila Krajišnika na Palama
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:30 0:00
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG