Dostupni linkovi

Je li svjedok obrane sudjelovao u progonu?


Dušan Mudrinić u sudnici 19. veljače 2014.
Dušan Mudrinić u sudnici 19. veljače 2014.
Suđenje bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću nastavilo se iskazom Dušana Mudrinića (zvanog Medeni), bivšeg pripadnika Srpskih obrambenih snaga, SOS-a i člana Srpske demokratske stranke, SDS-a iz Sanskog Mosta.

Kao svjedok obrane, od optužbi za progone i genocid u općinama gdje su bosanski Srbi 1992.godine preuzeli vlast, Mudrinić je Karadžiću izjavio – da je SOS formiran u Sanskom Mostu iz straha srpskog stanovništva zbog ilegalnog naoružavanja muslimana te incidenta na kontrolnom punktu u Trnovu.

Kako bi osporilo njegovu izjavu i pokazalo kako je SOS stvoren zbog progona nesrpskog stanovništva prema uputstvu SDS-a, haško tužiteljstvo je suočilo Mudrinića s nizom dokumenata i dokaza koji to pokazuju.

Poput izjava svjedoka insajdera, žrtava iz Sanskog Mosta, ali i dokumenata koji pokazuju ulogu SOS-a u naoružavanju građana srpske nacionalnosti već 1991.godine. Takođe svjedok obrane je suočen s optužbama da je upravo on bio jedan od glavnih u lokanoj jedinici SOS-a koja je zatočavala Bošnjake i Hrvate u logore, gdje su mučeni i ubijani.

Prema tužiteljstvu Sanski Most je jedna od općina gdje je progon dosegnuo razmjere genocida.

Spomenut u nizu incidenata

U jednoj presudi pripadniku SOS-a na sudu u Bosni i Hercegovini Mudrinića se spominje kao pripadnika naoružane grupe koja je uhićivala civile, među njima i žene i djecu – i odvodila ih u zatočeničke objekte, gdje su sudjelovali u zlostavljanju i ubijanju zatočenika.

„Vi i Vaše kolege iz SOS-a pomagali ste pri prebacivanju zatočenika u logor Manjača, zar ne?“, ispitivala je tužiteljica Brana Mekena (Bronagh McKenna) opisujući suradnju srpskih snaga (vojske, policije i SOS-a) prilikom progona građana nesrpske nacionalnosti.

„Vi ste znali da su pripadnici SOS-a do smrti prebili 6 zarobljenika pred logorom?“, suočila je tužiteljica svjedoka koji je poricao svoju ulogu u tome, kao i optužbe da je sudjelovao u dizanju objekata građana hrvatske i bošnjačke nacionalnosti u zrak.
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:15:37 0:00
Direktan link

Mudrinić je osporavao i niz krađa u kojima je spomenut, tvrdeći da su Bošnjaci sami prepisali kafiće pripadnicima SOS-a u Sanskom Mostu, a ne da su im nasilno oduzeti.

Prema njegovom objašnjenju to je napravljeno prema zakonu, odnosno u njegovom slučaju preuzimanja kafića Neli – „to je ovjereno kod odvjetnika Anića od strane vlasnika Eke Sadića“.

To objašnjenje je bilo u skladu svjedokovog viđenja preuzimanja općine Sanski Most 1992.godine, pri čemu je ulogu SDS-a opisao samo „kao pomoć da kroz zakonske norme sve prođe“.

„Vi iz SOS-a ste se vozili u automobilima oduzetim muslimanima?“, ispitivala je tužiteljica.

„Bilo je automobila koji su isto poklonjeni“, tvrdio je svjedok, odbacujući i optužbe za druge učestale krađe.

Tužiteljica Mekena je suočila Mudrinića i s optužbama da je zajedno s Arkanovcima 1995.godine po Sanskom Mostu premlaćivao preostale građane nesrpske nacionalnosti i vozio ih nagurane u prtljažniku automobila do objekta spomenute paravojne formacije.

„Odgovorno tvrdim da ja nisam premlaćivao te ljude, nisam prebio ni jednog muslimana“, branio se svjedok.

„Vi ste sudjelovali u zločinima i u Vašem je interesu da lažete o tome“, konstatirala je na kraju unakrsnog ispitivanja tužiteljica.

Kao 238.svjedok obrane iskaz je potom dao Momčilo Gruban, vođa jedne od tri smjene straže u logoru Omarska.

On je zbog zapovjedne odgovornosti za ubojstva, zatvaranja, mučenja, seksualno nasilje i druga nečovječna djela nad zatočenim Bošnjacima i Hrvatima 1992.godine – izdržao kaznu od 7 godina zatvora u BiH.

Suđenje za dvostruki genocid, progone, teror Sarajlija i uzimanje međunarodnih promatrača za taoce – nastavlja se u četvrtak iskazima zadnjih u nizu svjedoka Karadžićeve obrane.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG