Dostupni linkovi

Suđenje Hadžiću: Žrtva o mučenjima u Dalju


Zlatko Antunović svjedoči na suđenju Goranu Hadžiću, 17. listopad 2012.
Zlatko Antunović svjedoči na suđenju Goranu Hadžiću, 17. listopad 2012.
Na suđenju bivšem predsjedniku tzv. Republike Srpske Krajina Goranu Hadžiću, dovršen je iskaz prvog svjedoka tužiteljstva - Zlatka Antunovića iz Erduta, jednog od mjesta u hrvatskoj Slavoniji u kojem je prema optužnici počinjeno etničko čišćenje.

Antunović je opisao kako je kao tek punoljetan i siroče bez oba roditelja, odlučio ostati u Erdutu i nakon što je iz Srbije početkom kolovoza 1991. godine raketirana policijska postaja, nakon čega su smaknuti zarobljeni hrvatski branitelji, a većina civila nesrpske nacionalnosti pobjegla u Osijek.

Svjedok je uhićen kad ga je tadašnji poznanik Siniša Glodić zaustavio na biciklu na cesti i uperio pušku u njega. Antunović je potom odveden u Dalj u Dom kulture na ispitivanje gdje je počeo njegov zarobljenički pakao.

Dvoranu za svadbe srpski vojnici su pretvorili u zatvor u kojem su zatočili preostale hrvatske muškarce te ih svakodnevno zlostavljali.

„Kad sam došao vidio sam 5- 6 ljudi koje sam poznavao. Habijančić je imao masnice po sebi i krvave usne“, opisao je svjedok prisjećajući se izvođenja na batinanje u noćima koje su uslijedile, a koje su mučitelji nazivali – „terapija“.

„Pljuvali su nas, vrijeđali, psovali majku ustašku...“, naveo je Antunović opisujući iživaljavanja u kojima je primjerice naređivano da sin šamara oca. Njega su na ispitivanju o hrvatskim vojnicima i HDZ-u (Hrvatskoj demokratskoj zajednici) mučili udarajući ga palicom po golim stopalima.

„Bilo je strašno“, izjavio je Antunović dodajući da je bol bila velika. No najgore mučenje tek je uslijedilo, kada su ga potom natjerali da golim rukama opere WC, maže na kruh izmet i jede. Svjedok je prebijen više puta i od strane vojnika i od civila koji su dolazili u zatočenički objekt kako bi se iživljavali.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:11:47 0:00
Direktan link

Nakon dolaska snaga Željka Ražnatovića Arkana u selo, koji je prema tužiteljstvu bio blizak suradnik optuženog Hadžića u protjerivanju, zatočenike su tjerali da im sastavljaju popise Hrvata zaostalih u podučju, nakon čega su te ljude tražili i ubijali.

(VIDEO: Prvi dio dokumentarca o ratnom pohodu na Hrvatsku i pozadini Arkanovog uspona)


Antunovića je spasilo poznanstvo s jednim od čuvara koji ga je pustio iako se Arkan tomu protivio. No nakon nekoliko dana, vojnici su ga ponovno uhitili u kući tijekom noći te odvezli natrag u Dom kulture u Dalju.

Na jednom od idućih ispitivanja Antunović je odvezen u vojni centar za obuku gdje se nalazio Arkan, koji ga je ošamario, predstavivši se kao vođa pobunjenih Srba.

Antunović je opisao kako su mu mučitelji rezali kosu tupim nožem ili bajunetom, a sam je spalio cigaretama tetovažu HDZ na ruci nakon što su mu naredili da ju izbriše pod prijetnjom da će mu u suprotnom odrezati ruku.

Iz okupiranog područja Antunović je izašao s tetom i ujakom na Uskrs 1992. godine kada su ukrcani na autobus i odvezeni prema slobodnom području.

Budući da se svjedok odbio sastati s obranom, branitelj Hadžića je to istaknuo kao jedan od pokazatelja – njegove pristranosti. Nju je nastavio dokazivati unakrsnim ispitivanjem o tetovaži HDZ te činjenicom da je nakon zatočeništva Antunović postao vojnik Hrvatske vojske.

Suđenje će se nastaviti u četvrtak novim iskazom svjedoka o optužbama za zločine u Istočnoj Slavoniji.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG