Dostupni linkovi

Suđenje Hadžiću: Svjedokinja o Arkanu i Badži u Erdutu


Zaštićeni svedok na suđenju Goranu Hadžiću u Hagu
Zaštićeni svedok na suđenju Goranu Hadžiću u Hagu
Nakon kraće pauze protekli tjedan se nastavilo haško suđenje bivšem predsjedniku takozvane Republike Srpske Krajine Goranu Hadžiću iskazom niza zaštićenih svjedoka. Jedna od njih je bila i bivša kuharica u Centru za obuku srpske Teritorijalne obrane u hrvatskom mjestu Erdutu. Ona je zaštićena lika, pod pseudonimom GH 101, opisala dolazak Željka Ražnjatovića zvanog Arkan i njegove Srpske dobrovoljačke garde potkraj rujna 1991. godine, nakon čega su se intezivirali zločini protiv građana nesrpske nacionalnosti.

Proglašavanjem nezavisnosti Hrvatske, bivša kuharica srpskih teritorijalaca našla se ugrožena od svih zaraćenih strana. Nakon postavljanja barikada od strane lokalnih Srba, svjedokinja je u Erdutu izgubila posao zbog srpske nacionalnosti.

No pravi strah i jad je doživjela kada je Jugoslavenska narodna armija sa područja Vojvodine napala mjesto potkraj srpnja 1991. godine:

„Strašno bombardiranje sa strašnim osvjetljenjem. U Erdutu je oštećeno sedam kuća, bombardovano, i vodovod je bio uništen", kazala je svjedokinja.

Nakon što su srpske snage zauzele Erdut, u njega je stigao Arkan sa svojom jedinicom potkraj rujna. Njegov dolazak nisu odobravali ni lokalni Srbi, koji su informacije o ponašanju Arkana dobili iz mjesta Tenja, u kojem je bio jedan od centara pobune protiv hrvatskih vlasti:

„Zbog toga što je on bio iz sela Tenje od mještana protjeran. Nametao je svoju komandu.“

Iz iskaza koji je bivša kuharica dala na sjednici otvorenoj za javnost moglo se doznati kako su Arkan, lokalna Teritorijalna obrana, kao i optuženi Hadžić - bili pod okriljem Državne bezbjednosti Srbije.

Njezin pripadnik Radomir Stojičić, zvan Badža, bio je stalno prisutan u Centru za obuku, potvrdila je tužiteljstvu bivša kuharica koja ga je tamo svakodnevno viđala:

„Za vrijeme ručka, doručka i večere. Bezbjednost državna jugoslovenska. Bio je sa svojim ljudima - ne znam ulogu koju je imao.“

GH 101 je opisala sudu kako su dvadesetak građana mađarske nacionalnosti Arkanovci zatočili, zlostavljali i ubili u Centru za obuku, kao i članove hrvatskih obitelji Kalozi, Albert i Terzić.

Prema njezinom iskazu, optuženi Hadžić je kao tadašnji premijer Vlade takozvane SAO Slavonija, Baranja i Zapadni Srem, često boravio u blizini zloglasnog Centra za obuku. Od strane Arkanovaca, čiji je broj narastao na oko 200, zastrašivani su svi, bez obzira na nacionalnost. Pa i sama svjedokinja, koju su istjerali iz kuće zajedno sa djecom govoreći joj da joj traže supruga ustašu, koji se inače priključio rezervistima JNA.

Suđenje se nastavilo iskazom još jednog zaštićenog svjedoka koji je preživio pogubljenje oko 200 zarobljenika odvedenih iz vukovarske bolnice, za što se Hadžić također tereti po zapovjednoj odgovornosti.

***************

Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG