Dostupni linkovi

Suđenje Hadžiću: Preživjeli s Ovčare svjedočio o logorima u Srbiji


Zaštićeni svjedok na suđenju Hadžiću
Zaštićeni svjedok na suđenju Hadžiću
Na haškom suđenju predsjedniku takozvane Republike Srpska Krajina Goranu Hadžiću svjedočio je preživjeli iz grupe oko 260 osoba odvedenih iz vukovarske bolnice koje su nakon toga pogubljene na Ovčari.

Hadžića se kao predstavnika pobunjenih srpskih vlasti u istočnoj Slavoniji 1991.godine tereti između ostalog i za njihovu sudbinu, kao i brojnih ubijenih i zlostavljanih građana nesrpske nacionalnosti koji su završili u rukama vojnika Jugoslavenske narodne armije te lokalne srpske Teritorijalne obrane.

Vukovarac, koji je svjedočio pod zaštitnim mjerama izmjenjenog lika i glasa te pod pseudonimom GH-800, sucima je opisao svoj križni put koji je započeo odvođenjem iz bolnice 20.studenog 1991.godine nakon što su srpske snage zauzele grad.
Izdvojeni muškarci, od kojih su mnogi bili teško ranjeni, odvedeni su u hangar na Ovčari od kuda su u noći odvoženi u grupama na stratište u smjeru Grabova. Svjedok se prisjetio kako se u vojnom kamionu, među dvadestak zatočenika - odlučio na očajnički pokušaj bijega.

Mate Perak je pogledavao kroz taj prolaz, odnosno kroz stepenice kroz koje se moglo vidjeti vani, dok ga je jedan drugi zarobljenik, Jurela Željko, zaustavljao tvrdnjom – nemoj ništa pokušavati inače će nas ubiti. I nakon nekog vremena u meni je donesena odluka i ja sam iskočio kroz taj mali prostor.“, opisao je GH-800.

Zatočenike iz kamiona svjedok više nikada nije vidio u životu, a naknadno su mu se potvrdile crne sumnje o tome - što se s njima dogodilo.

„Pa udaljavajući se od toga mjesta, nakon vrlo kratkog proteka vremena, čuo sam jedan kratak rafal i nekoliko pojedinačnih hitaca.“, naveo je.

Tijekom bijega vukovarskim podučjem preživjeli zatočenik pao je u ruke srpskim rezervistima JNA u selu Cerići, nakon čega je počeo njegov logoraški staž prepun zlostavljanja. Prvo je odveden u Šid, a nakon toga u Sremsku Mitrovicu, zajedno sa stotinama drugih vukovarskih zarobljenika.

„Ah, u Sremskoj Mitrovici sam bio potpuno slomljen, poplavljen, razbijen do krajnjih granica. Nisam mogao stajati nekoliko dana. Nisam se mogao ni ustajati. Plav sam bio po cijelom tijelu i po glavi.“, prisjetio se rezultata torture koju je preživio.

VIDEO LINK: Hadžić sa Ninom Brajovićem u Vukovaru o zarobljenicima


U optužnici se Hadžića tereti i za sudbinu brojnih zatočenika koji su završili u logorima na okupiranom području Hrvatske, kao i u Srbiji. Zaštićeni svjedok je opisao da je logor u Sremskoj Mitrovici Hadžić osobno posjetio, kako bi dogovorio s JNA transport zatočenika nazad u Vukovar, gdje bi im sudile njegove novouspostavljene krajinske vlasti.

No to se nije dogodilo, a svjedok je umjesto toga, u veljači odveden u vojni zatvor u Beogradu gdje je bio do razmjene zarobljenika – 14.08. 1992.godine.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:11:58 0:00
Direktan link



Zaštićenog svjedoka, koji je dao iskaz i 2006.godine na suđenju „Vukovarskoj trojci“ JNA oficira – Mrkšiću, Šljivančaninu i Radiću, Hadžićeva obrana će unakrsno ispitivati u četvrtak.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG