Dostupni linkovi

Suđenje Hadžiću počinje za četiri mjeseca


Goran Hadžić u sudnici 14.6.2012.
Goran Hadžić u sudnici 14.6.2012.
Dok su pripreme suđenja za neke haške optuženike prepune prepreka, priprema procesa protiv Gorana Hadžića ide dobro i bez zahtjeva za odgodom početka. On se kao bivši premijer SAO Istočne Slavonije, a zatim predsjednik takozvane Republike Srpska Krajina – tereti u 14 točaka optužnice za zločine (ubojstva, progone, zatvaranje, mučenje, nehumano postupanje, deportacije i bezobzirno razaranje) u Hrvatskoj, od polovice 1991. do kraja 1993. godine.

Na trećoj po redu statusnoj konferenciji predraspravni sudac je pohvalio strane u postupku, obranu i tužiteljstvo, zbog dobrog duha suradnje u pripremama za suđenje koje bi trebalo početi 16.listopada ove godine.

Optužba još jedino ima problema u dobivanju zaštićenih materijala iz nekih drugih haških suđenja. Sav je materijal ustupljen tužiteljstvu za slučaj protiv Hadžića iz procesa vođe srbijanskih radikala Vojislava Šešelja, predsjednika općine Vukovar Slavka Dokmanovića te srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića.

Ostaje još za riješiti pristup dokumentima iz suđenja šefovima srbijanske Državne bezbjednosti Jovice Stanišića i Franka Simatovića, te trojice oficira Jugoslavenske narodne armije Mileta Mrkšića, Veselina Šljivančanina i Miroslava Radića. Nakon te obavijesti o jedinom problemu, koji se inače rješava, predraspravni sudac Guy Delvoi izdao je tužiteljstvu rok za dostavljanje izjava svjedoka obrani.

Sudsko vijeće očekuje da tužitelj podnese spisak svih svojih dokaza i svjedoka do 19.lipnja.

„Sudsko vijeće očekuje da tužitelj podnese spisak svih svojih dokaza i svjedoka do 19.lipnja (ove godine). Također očekujemo da toga dana dobijemo informaciju o eventualnim zaštitnim mjerama koje se traže za te svjedoke. I onim iz ranijih slučajeva“, naredio je sudac.

U pripremama za početak suđenja zadnjem haškom bjeguncu Hadžiću ostaje također još za riješiti koliko će svjedoka tužiteljstva svjedočiti uživo, a koliko će se njihovih iskaza, već datim na prijašnjim haškim suđenjima - uvesti samo u pismenom obliku. To je naime predviđeno kako bi se dugotrajni procesi za zapovjednu odgovornost nad ratnim zločinima – što više skratili.

Tužitelj Dauglas Stringer objasnio je sucu kako bi bilo dobro čuti sve svjedoke uživo čije pisane iskaze obrana želi diskreditirati.

„Želimo da svi relevantni aspekti dokaza, bilo s glavnog ili unakrsnog ispitivanja, budu uključeni“, naveo je tužitelj nakon čega je sudac predložio dodatne konzultacije strana u postupku o tome – koja su svjedočenja potrebna uživo.

Statusne konferencije se inače održavaju svakih nekoliko mjeseci kako bi se vidio napredak u procesu te da bi se optuženi mogao požaliti na eventualne zdravstvene probleme ili uvijete u haškom pritvoru. Tako je predraspravni sudac Delvoie i ovaj put za to dao priliku Hadžiću koji se ni opet nije požalio na ništa.

Sljedeća statusna konferencija održati će se na jesen, u rujnu ove godine, mjesec dana od predviđenog početka suđenja. Hadžić je, podsjetimo, uhićen u Srbiji 20.srpnja 2011.godine.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG