Dostupni linkovi

Suđenje Hadžiću počinje 16. listopada


Goran Hadžić
Haško suđenje Goranu Hadžiću počinje po planiranom - 16.listopada ove godine, poručeno je na statusnoj konferenciji. Hadžića, bivšeg premijera SAO Istočna Slavonija, Baranja i Zapadni Srem te predsjednika takozvane Republike Srpska Krajina – očekuje suđenje po 14 točaka optužnice za zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona te običaja ratovanja u Hrvatskoj, od polovice 1991. do kraja 1993. godine.

„Bližimo se početku suđenja.“, izjavio je predsjedavajući sudac Guy Delvoi (Gi Delvoa) izražavajući nadu kako će strane u postupku uspješno nastaviti rad na početku procesa Hadžiću, zadnjem u nizu haških bjegunaca. S druge strane Delvoa je obavijestio kako postoje neki propusti u dosadašnjim pripremama suđenja – poput dokumenata u vezi svjedoka, izjavama i popratnim materijalima njihovih iskaza, a koji nisu još uvedeni u elektronsku sudnicu.

No najveći problem za tužiteljstvo u pripremi suđenja i u ovom slučaju predstavlja velik broj stranica dokaznog materijala prikupljenog tijekom desetljeća procesuiranja slučaja ratnih zločina počinjenih u Hrvatskoj.

Poput dokaza na suđenjima - bivšem srbijanskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću, koji je umro neposredno prije završetka procesa, te bivšem predsjedniku takozvane Republike Srpske Krajine Milanu Martiću, pravomoćno osuđenom na 35 godina zatvora.

Zbog stotina tisuća stranica koje se trebaju prevesti s engleskog na jezik optuženika, problem je nastao kao i pri objelodanjivanju dokaza tužiteljstva na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću te na nedavno započetom suđenju zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, potvrdio je tužitelj Douglas Stringer.

Tužiteljstvo je obavijestilo kako će do početka suđenja imati prevedene sve smrtovnice i obdukcijske izvještaje o žrtvama koje se navode u optužnici protiv Hadžića, a što sudsko vijeće drži neophodnim. Iako se optuženi tijekom godine dana pritvora nije žalio na zdravstvene ili druge probleme,na četvrtoj po redu statusnoj konferenciji Hadžić se želio obratiti predsjedavajućem sucu u vezi toga – no ne pred publikom u sudnici.

Dan prije početka suđenja 16.listopada ove godine, održati će se statusna konferencija na kojoj će obrana obavijestiti – hoće li Hadžić dati uvodnu izjavu bez polaganja zakletve.

Tužiteljstvo planira izvesti 141 svjedoka kako bi potkrijepilo optužbe za učesništvo u zajedničkom zločinačkom pothvatu sa ciljem trajnog uklanjanja stanovništva nesrpske nacionalnosti s velikog dijela teritorija Hrvatske – ubojstvom, protjerivanjem, zatočavanjem, mučenjem, deportacijom te pljačkanjem i razaranjem njihove imovine.
  • 16x9 Image

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG