Dostupni linkovi

Suđenje Hadžiću: Svjedok o ubistvima u selu Tenja


Goran Hadžić u sudnici Haškog tribunala
Goran Hadžić u sudnici Haškog tribunala
Haško suđenje bivšem vođi srpske pobune u Hrvatskoj, Goranu Hadžiću, nastavljeno je iskazom Joze Kneževića, Hrvata iz sela Tenja koji je nakon zauzimanja mjesta 1991. godine od tamo morao pobjeći, kao i brojni građani nesrpske nacionalnosti. Oni koji nisu otišli, prema njegovim riječima, čekali su sudnji dan, jer su gotovo svi poubijani. Između ostalih, i svjedokovi roditelji.

Do sada je na suđenju dalo iskaz gotovo 60 svjedoka tužiteljstva, najviše u vezi klime terora uspostavljenoj u Slavoniji, od strane pripadnika snaga novouspostavljenih, pobunjeničkih vlasti na čijem je čelu bio Hadžić kao premijer.

Knežević je opisao kako je hrvatsko, kao i većinsko srpsko stanovništvo Tenje - prije rata živjelo u skladnim odnosima i zajednički slavilo praznike. Sve se promijenilo kad su počeli dolaziti srpski političari i pozivati Srbe na pobunu protiv hrvatskih vlasti, između ostalih i optuženi Goran Hadžić, koji je u vojnoj uniformi održao zapaljivi govor na mitingu u Tenji.

Ubrzo je srpskom stanovništvu podijeljeno oružje, nakon čega je uslijedilo zauzimanje mjesta i maltretiranje građana ostalih nacionalnosti. Svjedok Knežević je kao Hrvat odveden na prisilan rad.

„Čim su zatvorili Tenje, nisi mogao iz Tenje, u Tenju, nikako. Odmah su me pokupili, vozao me Božo kud je htio, da radim. To je bila zadruga poljoprivredna, odmah pored Mjesne zajednice, s lijeve strane, bila je jedna prostorija gdje smo se mi okupljali, ko je bio u tom radnom vodu", posvjedočio je Knežević.

Hrvati su ubrzo počeli bježati iz Tenje, a oni koji su ostali su maltretirani, pljačkani i ubijani. Nakon što mu je zaprijećeno da će mu brata odvesti u školu u Srbiju, Knežević je odlučio u rujnu 1991. godine pobjeći s njim na neokupiranu teritoriju Hrvatske.

„Dok su išli u Tenji u školu, on je imao problema sa srpskim popom, koji ga je napao u Tenji, da je on prkosio, da je bio bezobrazan, da je isticao HDZ zastave i šta ti ja znam. E, moj se brat uplašio toga. Ja sam račun'o sada da će oni njega voditi u Srbiju, kao u školu, a da ga ja više neću vidjeti", ispričao je svjedok.

Nakon što je uspio prebaciti brata na slobodan teritorij, Knežević je pokušao izvući iz okupirane Tenje i ostale članove obitelji. Vratio se i prema uputstvima donedavnih susjeda srpske nacionalnosti, ishodio dozvolu za odlazak roditelja, no otac je odlučio ostati.

„Pustili su me susjedi. Na barikadi imao sam motor, pustili su me susjedi na barikadi da prođem, da odem, da izvadim starom rezervaciju, pošto je bio neki Mićo, bio je zamjenik Božin, on je rekao: Idi, izvadi rezervaciju, pazi da te ne vidi ovi, da te ne vidi oni. I ja sam nekako proš'o. Išli su za mnom autima, preda mnom autom naglo kočili, da se ja uplašim. Ali, ja sam odlučio, išao sam, donio sam rezervaciju, ali on nije htio ići", prisjetio je Knežević.

Kneževićevi otac, majka i tetka ubijeni su u Tenji, kao i većina Hrvata koji nisu željeli ili uspjeli napustiti mjesto.

Suđenje Hadžiću za te zločine po zapovjednoj odgovornosti, kao bivšem premijeru takozvane SAO Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema nastaviti će se idući tjedan novim iskazima svjedoka tužiteljstva.

***************************
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG