Dostupni linkovi

Suđenje Goranu Hadžiću: O anarhiji i progonima stvorenim SDS-ovim nacionalizmom


Goran Hadžić u Haškom tribunalu
Goran Hadžić u Haškom tribunalu
Na suđenju političkom vođi pobunjenih Srba u istočnoj Slavoniji Goranu Hadžiću, višednevni iskaz protekli tjedan je dao insajder iz Baranje, koji je pod zaštitnim mjerama i pseudonimom GH – 023 opisao klimu progona građana nesrpske nacionalnosti 1991.godine. Prema njegovim riječima, anarhija i zločini na pobunjenom području Hrvatske potaknuti su nacionalističkom politikom lokalne Srpske demokratske stranke, SDS-a, s optuženim Hadžićem na čelu.

Zaštićeni svjedok, iz čijeg se iskaza moglo zaključiti da je sudjelovao u pobunjenim srpskim vlastima, opisao je na početku svjedočenja skladne odnose između Srba i Hrvata u Baranji prije izbijanja sukoba, 1991. godine:

„Brakovi različitih nacionalnosti. S obzirom da je to poljoprivredni kraj, dosta poljoprivrednika prilikom svetkovina jedne nacionalnosti nisu obavljali poslove - npr. za vrijeme katoličkog uskrsa nisu radili pravoslavni, i obrnuto. Znači bilo je tolerantno.“

Iako je SDP bila najpopularnija stranka koja je zagovarala međunacionalni suživot, nakon sukoba srpskih separista s hrvatskom policijom u Plitvicama, SDS je dobila na popularnosti i izabrala novo, radikalnije vodstvo. GH - 023 se prisjetio ugošćavanja vođe srbijanskih radikala Vojislava Šešelja, koji je održao zapaljiv govor u cilju, kako je naveo - buđenja srpskog naroda. I to u selu u kojem su bile najveće šanse za sukob sa susjedima:

„Sama lokacija mjesta Jagodnjak je malo specifična s obzirom da je pokraj sela Jagodnjak čisto hrvatsko selo Očeminac koji su također obilazili hrvatski emisari s istim ciljem nacionalnog buđenja. Srbi su dolazili u Jagodnjak u kojem koji je bilo većinsko, možda čak više od 80 posto Srba, tako da je dolazilo do zaoštravanja odnosa. U početku između ta dva sela dolazilo je razmjenjivanja i vatre iz pješadijskog oružja, pa čak i minobacača.“

Nakon što su srpske snage zauzele Baranju, počelo je zastrašivanje građana hrvatske nacionalnosti i ostalih nesrba. Prvo pucnjavom po prozorima, postavljanjem bombi, a kasnije i premlaćivanjem i ubijanjem.

Maltretiranje je bilo nasumično od strane oportunista, ali i organizirano, budući da je svjedok u lokalnoj policiji viđao prebijene i mučene zatočenike. Rasprostranjeno zlostavljanje i pljačkanje trebalo je poručiti građanima nesrpske nacionalnosti – da tamo nemaju što raditi:

„U svakom slučaju vijesti o zločinima su se vrlo brzo širile. S obzirom da je blizina granice, blizina teritorija Mađarske, gdje su omogućeni susreti porodica koje su izbjegle i koje su ostale, takve vijesti su se brzo širile i imale su negativan odjek kod ljudi koji su ostajali.“

Haško tužiteljstvo je tijekom svjedočenja insajdera prikazalo i niz takozvanih lista „nepodobnih i nepoželjnih“ koje su sastavile srpske općinske vlasti u Belom Manastiru. Osobe upisane u njih dobivale su otkaze ili prebacivane na lošija radna mjesta kako bi se stvorio prostor za takozvane „zaslužne Srbe za oslobađanje Baranje“.

No nije se samo diskriminiralo građane nesrpske nacionalnosti, potvrdio je svjedok, navodeći kako je optuženi Hadžić prijetio svima koji se nisu slagali s njegovom politikom, nazivajući ih - izdajicama.

**************************
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG