Dostupni linkovi

(Ne)viđeni pritisak na sudijski rad


Lazar Aković, Fotografije:Savo Prelević
Lazar Aković, Fotografije:Savo Prelević
Nakon što je sudija Višeg suda u Podgorici Lazar Aković podnio ostavku na tu funkciju i saopštio javnosti da se povlači jer ne prihvata bilo čije ultimatume, pritiske, prijetnje i zastrašivanja, oglasio se i predsjednik Višeg suda Mušika Dujović koji je saopštio da je predložio razriješenje Akovića zbog nesavjesnog obavljanja sudijske funkcije u slučaju ubistva policijskog funkcionera Slaboljuba Šćekića.

Komentarišući otvoreno pismo bivšeg sudije Lazara Akovića u kome od predsjednika Višeg suda Mušike Dujovića traži da kaže: "Odakle je vršen pritisak na njega i koji je stvarni motiv da napiše predlog za njegovo razriješenje", Koča Pavlović, član Skupštinskog odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, kaže da je slučaj Aković još jedan dokaz neviđenog pritiska na nezavisan sudijski rad:

"Slučaj Aković pokazuje da je pravosudni sistem kojim rukovode Medenica i Čarapić u suštini jedna centralizovana porodična firma u kojoj se sve odluke, tačnije sve presude donose na jednom mjestu. Svaki pokušaj ostvarivanja sudijske autonomije i eventualno samostalnog donošenja samo na zakonu utemeljenih presuda biće spriječen, a takve sudije smijenjene. To je pouka koju nam šalje slučaj Aković i sudijino svjedočenje. Tvrdnje sudije Akovića sadrže veoma ozbiljne optužbe kojima je, po mom mišljenju, neophodno da se pozabavi Skupštinski odbor za pravosuđe. Ja sam ranije rekao da su i tvrdnje bivšeg sudije Mandića o neovlašćenom prisluškivanju takođe veoma zabrinjavajuće i smatram da odbor treba da organizuje kontrolna saslušanja povodom oba ova slučaja. U svakom slučaju, ja ću narednih dana predati inicijativu za sazivanje kontrolnog saslušanja na koje bi trebalo pozvati sudije Akovića, gospođu Medenicu, gospodina Dujovića, da vidimo o čemu se tu radi."


Aković u današnjem javnom obraćanju je iznio da mu je predsjednik Višeg suda u Podgorici Mušika Dujović više puta saopštio da se nalazi pod nevjerovatnim pritiskom i da mora da zatraži njegovo razriješenje jer bi u protivnom i protiv njega samog bio pokrenut postupak od strane predsjednika Apelacionog suda ili predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice. Budimir Aleksić, član Skupštinskog odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, iz Nove srpske demokratije, kaže da će podržati inicijativu da se ova stvar istjera na čistac, jer tvrdnje da postoje pritisci na rad sudija nijesu novost:
Mušika Dujović

"Mi smo odavno tvrdili da nema govora o nezavisnom sudstvu u Crnoj Gori i ta činjenica je registrovana i u najnovijem izvještaju Evropske komsije. Sada vidimo da i sudija Aković otvoreno govori o tome. Ja sam i na Odboru za pravosuđe i upravu i na plenumu pitao Vesnu Medenicu, predsjenicu Sudskog savjeta, zašto se savjet nije bavio slučajem sudije Akovića koji je vodi deset najtežih slučajeva u Crnoj Gori, a prinuđen je da podnese ostavku zbog navodne greške u pisanju jedne presude. Mi ćemo inicirati raspravu o ovom slučaju na Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu jer taj slučaj, po našem mišljenju, ruši same temelje demokratskog urađenja ove zemlje. Vidjećemo samo da li će DPS to podržati jer od njihovih glasova, pošto oni imaju većinu u odboru, zavisi da li će se ta naša inicijativa naći na dnevnom redu odbora i viđećemo da li su oni spremni da se suoče sa realnošću."


Članovi odbora iz redova vladajućih stranaka danas nijesu odgovarali na naše pozive, a za komentar čitave situacije nijesu bili raspoloženi ni pravni eksperti ni advokati koje smo kontaktirali.

Polovinom septembra predsjednik Višeg suda podnio je Sudskom savjetu predlog za razriješenje sudije Akovića, navodeći da je nezadovoljan zbog niza propusta koje je Aković napravio kao predsjedavajući sudija u postupku protiv okrivljenih za ubistvo inspektora Slavoljuba Šćekića.

Prva zamjerka bila je to što je Aković okrivljenima i njihovim advokatima u minut do dvanaest dostavio radnu verziju presude koju je kasnije znatno korigovao. Aković je preduhitrio odluku o razriješenju i sam podnio ostavku, a danas tvrdi da su motivi za njegovu smjenu druge prirode i da bi ih trebalo tražiti u nelegitimnim željama vrha pravosuđa.

Aković je sudio u više značajnih sudskih procesa, između ostalog i u procesu za ubistvo uradnika "Dana" Duška Jovanovića u kome je izrekao osuđujuću presudu jedinom optuženom Podgoričaninu Damiru Mandiću.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG