Dostupni linkovi

Pitanje stradalih sarajevskih Srba još uvijek se ne rješava


Ilustrativna fotografija

Tim Vlade Republike Srpske za koordinaciju aktivnosti istraživanja ratnih zločina i traženje nestalih optužio je Vladu Federacije BiH da opstruiše formiranje posebne komisije koja bi ispitala stradanje Srba u Sarajevu. Iz federalne Vlade odgovaraju da to nije njihova nadležnost, već da se time trebaju baviti istražni i pravosudni organi.

U posljednjih pet godina Ustavni sud BiH razmotrio je više od 150 apelacija porodica nestalih sarajevskih Srba i naložio Vladi Federacije BiH da apelantima dostavi sve dostupne informacije o članovima njihovih porodica.

Nijedna porodica do danas nije dobila odgovor na pitanje šta je sa njihovim najbližim. U Organizaciji zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila u Istočnom Sarajevu podsjećaju da federalna Vlada ne rješava pitanje stradalih sarajevskih Srba već 15 godina, iako ju na to obavezuju odluke Doma za ljudska prava i Ustavnog suda BiH.

„Treba Vlada FBIH da ima neku komisiju, da ta komisija ispita stradanje Srba, a može i Bošnjaka i Hrvata - mi nemamo ništa protiv da se zna tačna sudbina za sve stradale“, kaže predsjednik te organizacije Mirko Vranić.

Mustafa Mujezinović, Foto: Midhat Poturović

Premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović kategorički odbija ideju da federalna Vlada treba da formira spomenutu komisiju i naglašava da to nije njena nadležnost.

„I šta komisija amatera može da uradi? Zar to nije tužilaštvo, zar to nije sudstvo, zar to nisu komisije za traženje nestalih itd.?“ rekao je Mujezinović.

Porodice stradalih ne vjeruju ni pravosuđu


Mujezinović ističe da federalna Vlada ne posjeduje ni dokumentaciju o stradanju sarajevskih Srba i pita se zbog čega se pritisak vrši na instituciju koja, kako smatra, nema veze sa cijelom pričom.

„Tačno je da Vlada nema dokumentaciju, ali imaju institucije koje su u nadležnosti Vlade, i premijer može da naredi da se ta dokumentacija izuzme i dostavi komisiji koja bi to dalje obrađivala,“ tvrdi direktor Centra za istraživanje ratnih zločina RS Janko Velimirović.

Iako premijer Federacije BiH smatra da je sudbina sarajevskih Srba stvar državnog Tužilaštva, i u toj instituciji podsjećaju da je njihov rad sasvim odvojen od rada komisija.

„Tužiteljstvo BiH ne može, niti ima ovlasti imati bilo kakvu komisiju, ili formirati bilo kakvu komisiju, ili raditi neki komisijski dio posla", izjavio je portparol Tužilaštva Boris Grubešić:

Treba Vlada FBIH da ima neku komisiju, da ta komisija ispita stradanje Srba, a može i Bošnjaka i Hrvata - mi nemamo ništa protiv da se zna tačna sudbina za sve stradale.


Ali porodice stradalih Srba u Sarajevu ne vjeruju ni pravosuđu. Smatraju da je i previše vremena prošlo, a tužbe nisu podignute.

„Tužilaštvo BiH ništa ne radi po tome. Evo nađite ijedan primjer da je procesuiran ijedan ratni zločinac. Uzmimo, recimo, Čemerno gdje su 32 civilne žrtve pobijene - da nijedna tužba nije pokrenuta, niti je ko procesuiran,“ kaže Vranić.

U Tužilaštvu BiH navode da se pred tom institucijom vode procesi za zločine nad sarajevskim Srbima. U udruženjima žrtava srpske nacionalnosti, ipak, tvrde da rezultata nema - napominju da je Savjet ministara BiH 2006. godine dao više od 300.000 maraka za funkcioniranje Državne komisije za ispitivanje istine o stradanjima Srba, Hrvata, Bošnjaka, Jevreja i ostalih u Sarajevu u razdoblju od 1992. do 1995. godine. Komisija nije dala nikakve rezultate.

Umiješala se politika

Izostanak činjenica o stradanju sarajevskih Srba 15 godina nakon rata razlog je zbog kojeg mnogi tvrde da se cijela priča politizuje.

Sinan Alić, Foto: Midhat Poturović

Vršilac dužnosti predsjednika Helsinškog komiteta BiH Sinan Alić potvrđuje da se politika umiješala u priču o stradanju sarajevskih Srba i podsjeća da se jedna komisija bavila i događajima u Srebrenici.

„Opstrukcija je očigledna. Ne postoji nijedan racionalan, razuman, civilizacijski razlog koji bi mogao da objasni zašto ne odgovriti na pitanje koliko i kojih ljudi, i srpske nacionalnosti i bez obzira na nacionalnost, je stradalo negdje, u nekom kraju, u konkretnom slučaju u Sarajevu“, smatra Alić.

U Kancelariji visokog predstavnika za BiH podsjećaju da Vlada Federacije BiH ima zakonsku obavezu da provede obavezujuće odluke Doma za ljudska prava.

„OHR i dalje ostaje nezadovoljan nedostatkom rezultata i nepoštivanjem vladavine zakona od strane vlasti Federacije BiH,“ kaže portparol OHR-a Ljiljana Radetić.

Ukoliko Vlada Federacije BiH ne formira komisiju za Sarajevo i ne pruži odgovore o stradalim Srbima, kao sljedeći korak njihove porodice najavljuju apelacije Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

XS
SM
MD
LG