Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sudbina misije UN-a na Kosovu


Sedište UNMIK-a u Prištini

Vlada Kosova očekuje da UNMIK okonča misiju u junu ove godine i da svoje nadležnosti prebaci na kosovske vlasti, te da od međunarodnih institucija ostane samo misija Eulex-a.

Ali, zvaničnici UNMIK-a kažu da još nisu dobili signal iz Njujorka o prenosu ovlašćenja. Stupanjem na snagu Ustava Kosova, što je predviđeno za 15. jun, u Vladi Kosova veruju da će UNMIK preneti sva ovlašćenja na domaće vlasti.

Posle zvanične najave da krajem juna jedan deo UNMIK-a prestaje da funkcioniše, zvaničnici te misije ne znaju šta će ubuduće biti sa prisustvom Ujedinjenih nacija na Kosovu. Zamenik šefa UNMIK-a zadužen za ekonomski razvoj, Pol Agda, izjavio je u petak da je Evropska komisija donela odluku o prestanku finansiranja UNMIK-ovog Odseka za ekonomski razvoj.

Misija tog dela UNMIK-a, poznatog kao Četvrti stub, biće završena krajem juna. To se poklapa sa namerama kosovskih vlasti da 15. juna novi ustav Kosova stupi na snagu. Agda je rekao da će u tom slučaju sva ovlašćenja biti preneta na kosovsku vladu.

“Nakon proglašenja nezavisnosti 17. februara SBUN nije doneo nijednu odluku, a Evropska unija je odlučila da pošalje svoju misiju na Kosovo. Kada se tome doda i činjenica o priznanju Kosova kao nezavisne i suverene države od strane 37 zemalja, EU je ocenila da je vreme za završetak posla i da se kompetencije prenesu na vladu Kosova,”
kazao je Agda.

Detalji i pojašnjenja u vezi sa budućom ulogom misije UN nisu se mogli dobiti u UNMIK-u. Generalni sekretar UN, Ban Ki Mun, je u najnovijem izveštaju ocenio da Rezolucija 12 44 SBUN i posle proglašenja nezavisnosti Kosova ostaje na snazi. Ipak šef UNMIK-a, Joakim Riker, kazao je da će se kada ustav Kosova stupi na snagu situacija na terenu promeniti. On je rekao da će se izvšiti reorganizacija kako se ne bi duplirali zadaci sa onima koje ima misija EU. Tako se još ne zna da li će prestati mandat UNMIK-a ili će ta misija biti redukovana u okviru Kancelarije UN.

Potpredsednik Vlade Kosova, Hajredin Kući, veruje da će situacija biti jasnija sa usvajanjem ustava.

“Verujem da tranziciona faza ide pravim putem i da će sa usvajanjem ustava naše institucije imati kompletne nadležnosti,”
kaže Kući, dodajući kako se nada da se neće desiti dupliranje kompetencija.

Prema rečima Iljirijane Isljami, profesora međunarodog prava na Prištinskom univerzitetu sa stupanjem na snagu ustava Kosovo će i de jure biti nezavisno. To će podrazumevati da UNMIK okonča misiju ili redukuje prisustvo.

“Sve obaveze koje je imala misija UN biće u nadležnosti nove kancelarije UN,”
kaže Isljami.

Štampa u Prištini je ovih dana pisala da će se misija UN posle 15. juna, kada treba da stupi na snagu ustav Kosova, promeniti i da će to biti kao i u drugim zemljama Kancelarija UN u Prištini ili na Kosovu. Takođe očekuje se da će UNMIK početi da ustupa mesto misiji EU.
Pored UNMIK-a, koji ima mandat na osnovu Rezolucije 12 44 SBUN, na Kosovu ovlašćenja imaju Međunarodna civilna kancelarija i pravosudno-policijska misija EU, Eulex. Vlada Kosova ima sve veća ovlašćenja ali ne još uvek potpunu vlast u oblasti bezbednosti i spoljne politike. Takođe i srpska vlast nastavlja da funkcioniše u srpskim sredinama.

Prema planu Martija Ahtisarija, na osnovu koga se grade institucije posle proglašenja nezavisnosti, predviđeno je da na kraju tranzicione faze od 120 dana, UNMIK prebaci sve svoje nadležnosti na institucije Kosova i misiju EU. Ali, kako je Rezolucija 12 44 i dalje na snazi čelnici UNMIK-a kažu da se smanjeno prisustvo UN može nastaviti i ubuduće.
XS
SM
MD
LG