Dostupni linkovi

Jug Sudana nastavlja glasanje za nezavisnost


Glasanje u Jubi u južnom Sudanu, 9. januar 2010. godine
Glasanje u Jubi u južnom Sudanu, 9. januar 2010. godine
Južni Sudan je u ponedjeljak nastavio sedmodnevni referendum o nezavisnosti čiji će rezulat po svemu sudeći biti rođenje najmađe države na svijetu.

Glasanje na referendumu koji je dogovoren 2005. godine, u okviru mirovnog plana koji je završio građanski rat dug dvije decenije i u kojem je poginulo dva miliona ljudi, je počelo u nedjelju.

Jug Sudana, gdje žive hrišćani i animisti, želi nezavisnost od većinski muslimanskog sjevera i mnogi se plaše da bi Sjever mogao pokvariti njihove planove.

Jug Sudana, gdje žive hrišćani i animisti, želi nezavisnost od većinski muslimanskog sjevera



U nedjelju su slavljeničku atmosferu na jugu naružile vijesti o nastavku borbi u spornom, naftom bogatom područu Abyei između arapskih nomada i plemena koja su u savezništvu sa jugom.

Norveška, Velika Britanija i Sjedinjenje američke države, "Trojka" koje je pomogla poptisivanje mirovnog sporazuma, je rekla da je "situacija u Abyei uzrok za zabrinutost".

Predsjednik Sudana Omar al-Bashir, koji je optužen za genocid u sudanskom drugom konfliktu, u Darfuru, je pozvaao na glasanje protiv nezavisnosti ali je rekao i da će priznati rezultate gasanja.

Da bi referendum bio uspješan, potrebno je da glasa 60 posto od 3.8 miliona registrovanih glasača. Rezlutati glasanja će biti objavljeni u februaru.

Ako rezultat referenduma bude u korist nezavisnosti, ona će biti proglašena 9. jula.

Nafta

Glasači su u nedjelju pohrlili u velikom broju na birališta, a prvi je glasao vođa južnog Sudana Salva Kiir.

Vođa južnog Sudana Salva Kiir glasa na referendumu o nezavisnosti 9. januara 2010.
"Ovo je istorijski momenat koji je čekao narod južnog Sudana. Ja bih želio pozvati sve u južnom Sudanu da budu strpljivi jer će imati dovoljno vremana da daju svoj svoj glas,"
rekao je Kiir.

Međunarodna zajednica sa velikim interesom prati glasanje.

Američki predsjednik Barack Obama je rekao da je referendum "novo poglavlje u istoriji".

Susjedne zemlje strahuju da bi stvaranje nove države uticalo na jačanje domaćih separatističkih pokreta.

One su također zabrinute kako bi u slučaju nezavisnosti juga bile riješene nesuglasice sa sjeverom oko granice, pitanje državljanstva i podjele prihoda od nafte, žile kucavice za ekonomije oba dijela.

Bivši američki predsjednik Jimmy Carter, koji boravi na jugu u ulozi posmatrača, je rekao da mu je al-Bashir garantovao da će granice ostati otvorene bez obzira na ishod referenduma.

"Šanse za sukobe nakon glasanje su značajno smanjene. I na jugu i na sjeveru je prihvaćeno da će ako se bude glasalo za nezavisnost, to biti prihvaćeno mirno," rekao je Carter.
XS
SM
MD
LG