Dostupni linkovi

Sudanski general najavio povlačenje vojske iz političkih pregovora


Protesti u Sudana, 30. jun 2022.
Protesti u Sudana, 30. jun 2022.

Vodeći general Sudana Abdel Fatah Burhan rekao je da će vojska zemlje da se povuče iz pregovora o rešavanju tekuće političke krize nastale posle prošlogodišnjeg državnog udara i dozvoliti predstavnicima civilnog društva da dođu na njeno mesto.

U izjavama objavljenim na državnoj televiziji Sudana, general Abdel Fatah Burhan takođe je obećao da će raspustiti suvereni savet koji vodi kada bude formirana nova prelazna vlada.

Savet vlada zemljom od kada je vojska preuzela vlast u državnom udaru prošle godine.

Od tog puča politička misija Ujedinjenih nacija u Sudanu, Afrička unija i Međuvladina uprava za razvoj, sastavljena od osam istočnoafričkih zemalja, pokušavaju da nađu način da zemlja izađe iz političke blokade, ali pregovori za sada nisu dali rezultate, podseća agencija Asošijejted pres (AP).

Prodemokratske grupe su više puta rekle da neće da pregovaraju sa vojskom i pozvale su je da odmah preda vlast civinoj vladi.

Burhan nije naveo datume ni ko će zameniti vojsku za pregovaračkim stolom. On je rekao da kada se raspusti vladajući savet, vlada i moćna paravojska poznata kao Snage za brzo delovanje će biti stavljene pod novo vladajuće telo koje će biti odgovorno za odbranu i bezbednost zemlje.

Sudan je zapao u haos od kada je vojnim pučem okončana kratkotrajna tranzicija ka demokratiji posle tri decenije represivne vladavine bivšeg vodje Omara al Bašira.

Al Bašira i njegovu islamističku vladu svrgnula je vojska podstaknuta narodnom pobunom u aprilu 2019. godine.

XS
SM
MD
LG