Dostupni linkovi

Sudanska vojska napustila pregovore o primirju


Sudanski general Abdel Fattah al-Burhan stoji među trupama, na nepoznatoj lokaciji, na ovoj slici objavljenoj 30. maja 2023.
Sudanski general Abdel Fattah al-Burhan stoji među trupama, na nepoznatoj lokaciji, na ovoj slici objavljenoj 30. maja 2023.

Sudanska vojska suspendovala je u srijedu 31. maja svoje učešće u pregovorima o prekidu vatre uz posredovanje Sjedinjenih Američkih Država(SAD) i Saudijske Arabije, optužujući svoje paravojne neprijatelje da nisu ispoštovali svoje obaveze.

Posrednici pregovora u saudijskom gradu Džedi na Crvenom moru priznali su ponovljena kršenja primirja s obje strane, ali su do sada odustajali od uvođenja bilo kakvih sankcija u nadi da će zaraćene strane zadržati za pregovaračkim stolom.

Vojska je napustila pregovore "jer pobunjenici nikada nisu implementirali nijednu od odredbi kratkoročnog prekida vatre koja je zahtijevala njihovo povlačenje iz bolnica i stambenih zgrada", rekao je zvaničnik sudanske vlade, govoreći pod uslovom da ostane anoniman, piše AFP.

Vojska je rekla da su paravojne Snage za brzu podršku (RSF) također "u više navrata prekršile primirje", dodao je zvaničnik.

Američki i saudijski posrednici rekli su kasno u ponedjeljak da su se zaraćene strane složile da produže za pet dana humanitarno primirje koje su često kršili tokom prethodne sedmice.

Posrednici su priznali da je primirje "nesavršeno poštovano", ali su rekli da će produženje "dopustiti dalje humanitarne napore".

No, uprkos obećanjima obje strane, borbe su se u utorak ponovo razbuktale kako u širem Kartumu tako i u zapadnom dijelu Darfura.

"Vojska je spremna da se bori do pobjede", izjavio je načelnik vojske Abdel Fattah al-Burhan tokom posjete trupama u glavnom gradu.

RSF, predvođen nekadašnjim Burhanovim zamjenikom Mohamedom Hamdanom Daglom, rekao je da će "iskoristiti svoje pravo da se brani" i optužio je vojsku za kršenje primirja.

Obje strane su jedna drugu optuživale za pokušaj preuzimanja vlasti na početku sukoba 15. aprila.

Sporazum o prekidu vatre podstakao je nadu u pauzu u ratu koji je protjerao skoro 1,1 milion ljudi iz svojih domova, uključujući više od 250.000 koji su pobjegli u susjedne zemlje, prijeteći destabilizacijom nestabilnog regiona.

Djeca Sudana već pate od postraumatskog sindroma
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:51 0:00

XS
SM
MD
LG