Dostupni linkovi

UN: Nove nade za izlazak Sudana iz političke krize


Protesti u glavnom gradu Sudana, Kartumu, 25. oktobar 2021.
Protesti u glavnom gradu Sudana, Kartumu, 25. oktobar 2021.

Nacionalni i međunarodni napori na rješavanju političke krize u Sudanu trebali da donesu plodove u narednim danima, rekao je specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija (UN) 1. novembra.

General Abel Fatah al-Burhan prije sedmicu dana srušio je kabinet premijera Abdale Hamdoka i uhapsio ključne političare. Hamdok ostaje u kućnom pritvoru u svojoj rezidenciji, rekao je Volker Perthes, izaslanik UN-a novinarima u New Yorku putem video linka iz Sudana.

"U Kartumu je u toku višestruko posredovanje od strane više aktera", rekao je Perthes. "Podržavamo nekoliko tih nastojanja, predlažemo inicijative i ideje te koordinišemo s nekim od posrednika."

"Radi se o većem paketu pregovora koji će se monkretizovati u nekoliko narednih dana", rekao je Perthes. "Zajednički je osjećaj da treba pronaći izlaz."

Perthes je rekao da ne može da govori o zahtjevima, uslovima ili pozicijama Hamdoka i Burhana, s posrednicima koji se vrše medijaciju. Međutim, rekao je da pregovori mogu da se vode samo između "ljudi koji su na slobodi", misleći na zatvorene zvaničnike.

U saopštenju koje je objavilo Ministarstvo informisanja koje zastupa civilne vlasti, Hamdok ostaje pri tvrdnji da je rješenje za krizu oslobađanje svih zatvorenika i povratak njegovog kabineta te da neće priznati odluke vođa vojnog udara.

Političari uključeni u posredničke napore kažu da je glavni kompromis o kojem se raspravlja prijedlog da Hamdok dobije puna izvršna ovšćenja i imenuje vladu tehnokrata.

Državni udar se dogodio gotovo dvije godine nakon što je narodni ustanak zbacio autoritarnog Omara al-Bašira, koji je tri decenije vladao Sudanom, trećom po veličini državom u Africi.

Stotine hiljada demonstranata izašlo je u subotu, 30. oktobra na ulice zahtijevajući prestanak vojne vladavine i obnovu vlade koju predvode civili. Sigurnosne snage ubile su tri osobe, saopštila je unija ljekara, čime se broj poginulih od puča popeo na 15.

Burhan je rekao da je uklonio vladu kako bi spriječio građanski rat nakon što su civilni političari navodno potaknuli neprijateljstvo prema oružanim snagama. Kaže da je i dalje predan demokratskoj tranziciji, uključujući izbore u julu 2023.

Nekoliko profesionalnih grupa ponovno je potvrdilo svoju predanost opštim štrajkovima u ponedjeljak, 1. novembra u znak protesta protiv puča, a odbori otpora počeli su da sastavljaju raspored za nove proteste i građansku neposlušnosti.

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG