Dostupni linkovi

Novi zračni udari potresaju Sudan


Dim se izdiže iznad zgrada tokom sukoba između paravojnih snaga za brzu podršku i vojske u Sjevernom Kartumu u Sudanu. 22. april 2023.
Dim se izdiže iznad zgrada tokom sukoba između paravojnih snaga za brzu podršku i vojske u Sjevernom Kartumu u Sudanu. 22. april 2023.

Sudanska vojska je u četvrtak izvršila napade na paravojne formacije u glavnom gradu Kartumu, a u Darfuru su se rasplamsale smrtonosne borbe, piše Reuters.

Kasno u srijedu, vojska je saopštila da je pristala na razgovore u Džubi, glavnom gradu susjednog Južnog Sudana, o produženju trodnevnog primirja koje ističe u petak "na inicijativu Međuvladine uprave za razvoj(IGAD)", istočnoafričkog regionalnog bloka.

Bilo je više pokušaja primirja od izbijanja borbi 15. aprila između sudanske redovne vojske koju predvodi general Abdel Fattah al-Burhan i paravojnih snaga za brzu podršku (RSF) kojima komanduje njegov zamjenik koji mu je postao rival, Mohamed Hamdan Daglo. Međutim, nisu bili uspješni.

Borbe su nastavljene uprkos prekidu vatre uz posredovanje Sjedinjenih Država koji je stupio na snagu u utorak.

Ratni avioni patroliraju nebom iznad sjevernih predgrađa glavnog grada dok su borci na terenu razmjenjivali artiljerijsku i tešku mitraljesku vatru, rekli su svjedoci.

Burhan se u srijedu složio s prijedlogom IGAD-a za razgovore o produženju primirja za još 72 sata, dodala je vojska.

Odgovor RSF-a na prijedlog ostao je nejasan.

Najmanje 512 ljudi je ubijeno, a 4.193 ranjeno u borbama, prema podacima ministarstva zdravlja, iako će stvarni broj poginulih vjerovatno biti mnogo veći.

Izvan glavnog grada, borbe su se rasplamsale u provincijama, posebno u ratom razorenoj zapadnoj regiji Darfur.

Sukobi između vojske i RSF-a bjesnili su drugi dan zaredom u glavnom gradu Zapadnog Darfura Geneini, rekli su svjedoci i dodali da su civili viđeni kako bježe prema obližnjoj granici sa Čadom.

U srijedu je humanitarna agencija Ujedinjenih naroda prijavila ubistva, pljačke i paljevine u Geneini.

Zašto je Sudan bitan?
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:10:50 0:00
XS
SM
MD
LG