Dostupni linkovi

UN: Veliki broj djece nastradao u sukobima u Sudanu


Borbe sukobljenih snaga u Sudanu
Borbe sukobljenih snaga u Sudanu

Ujedinjene nacije (UN) upozorile su u petak da veliki broj djece gine u sukobu u Sudanu, ukazujući na izvještaje po kojima je sedmoro djece ubijeno ili ranjeno svakog sata u toj sjeveroistočnoj afričkoj državi.

"Kao što se strahuje i upozorava, situacija u Sudanu je postala fatalna za zastrašujuće veliki broj djece", rekao je novinarima u Ženevi James Elder, portparol Agencije Ujedinjenih nacija za djecu, UNICEF.

Sukob u Sudanu počeo je 15.aprila između vojske sudanskog vojnog komandanta Abdela Fataha al-Burhana i generala Mohameda Hamdana Dagala, koji predvodi paravojne jedinice Snaga za brzu podršku (RSF).

Elder je rekao da je UNICEF dobio povjerljiv izvještaj, koji još nijesu potvrdili nezavisni posmatrači UN da je 190 djece ubijeno i 1.700 povrijeđeno u prvih jedanaest dana sukoba.

On je istakao da su to podaci zdravstvenih ustanova iz glavnog grada Kartuma i regije Darfur.

Kako prenosi AFP od početka sukoba su ubijene stotine ljudi, a stotine hiljada je napustilo svoje domove.

Sukobljene strane su pristale na niz kratkih primirja, ali nijedno nije u potpunosti poštovano, a u petak su vazdušni udari i sukobi nastavljeni u glavnm gradu Kartumu.

I Agencija UN-a za izbjeglice također je osudila tešku situaciju u Sudanu, pozivajući sve zemlje da se uzdrže od vraćanja sudanskih državljana u zemlju.

"UNHCR poziva sve zemlje da dopuste civilima koji bježe iz Sudana nediskriminatorni pristup svojim teritorijama", rekla je novinarima Elizabeth Tan, šefica agencije za međunarodnu zaštitu.

XS
SM
MD
LG