Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Štediše nadomak pravde?


Sud za ljudska prava u Strazburu

Desetog marta pred Sudom za ljudska prava u Strazburu počeće rasprava o meritumu u slučaju Suljagić protiv Bosne i Hercegovine po pitanju povratka stare devizne štednje. Presuda u tom predmetu biće ključna i za ostalih više od 10.000 tužbi koje su stare štediše podnijele protiv BiH.

Predsjednik Udruženja građana za povrat stare devizne štednje u BiH i dijaspori Svetozar Nišić očekuje da će Međunarodni sud za ljudska prava omogućiti konačno vraćanje svih štednih uloga sa kamatom, te da će, prije svega, pobiti verifikaciju i isplatu stare štednje u RS putem obveznica:

„Imaju 209 miliona devizne štednje koju su oni obuhvatili od milijardu i 458 miliona u RS bez kamata. Koje devizne štediše oni spominju i kako obmanjuju javnost kao da oni isplaćuju?!“

Bez obzira na početak novog procesa pred Međunarodnom sudom za ljudska prava, Vlada RS nastavlja isplatu stare devizne štednje putem dospijeća obveznica. Pomoćnica ministra finansija u tom entitetu Dragana Aleksić mišljenja je da ovaj put vlasti u BiH imaju argumente kojima će se odbraniti u Strazburu:

„Radi se o licu koje nije imalo presudu kao Ruža Jeličić, nego je kao i svaki drugi imalac štednje samo imao određene podatke. I u Strazburu je donesena odluka o dopustivosti, a sada se 10. marta donosi odluka o meritumu. Imajući u vidu da su svi tih 10.000 i nešto kvalifikovani - istog su tipa kao Suljagić, presuda će po Suljagići praktično biti presuda po svima ostalima. U tom smislu smatramo da je to na neki način stvar koja neće biti problematična, odnosno ona bi u krajnjoj liniji značila da treba poštovati Zakon BiH o izmirenju obaveza stare po osnovu devizne štednje, a to znači koncept verifikacije i sve ono što je on predvidio.“

Vlada RS danas je bankama u BiH doznačila skoro 23,5 miliona konvertibilnih maraka za isplatu druge od deset polugodišnjih rata po osnovu dospjelih obaveza. U tom entitetu prije tačno godinu dana izdate su obveznice stare devizne štednje u iznosu od oko 210 miliona maraka za blizu 16.000 verifikovanih štediša, ističe Dragana Aleksić:

„Uključujući i onaj iznos koji je isplaćen 28. avgusta prošle godine na ovaj način je starim deviznim štedišama isplaćeno 20 posto ukupnog iznosa njihove stare devizne štednje i pripadajući dio kamate.“

Aleksićeva je najavila i da će se u RS otvoriti novi rok za verifikaciju stare devizne štednje, koji će trajati od 1. aprila do kraja ove godine.

  • 16x9 Image

    Milorad Milojević

    Diplomirao je 2003. kao prvi diplomirani novinar sa Univerziteta u Banjaluci. Novinarstvom se počeo baviti 1999. na banjalučkoj Alternativnoj televiziji. Godine 2002. postaje dopisnik RSE iz Banjaluke. Obrađuje političke i društvene teme.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG