Dostupni linkovi

Sud u Strazburu na strani crnogorskog novinara


Pravda nakon 16 godina: Novinar Veseljko Koprivica
Pravda nakon 16 godina: Novinar Veseljko Koprivica
Evropski sud za ljudska prava ocijenio je da je Crna Gora prekršila Evropsku konvenciju o ljudskim pravima u dijelu koji se odnosi na slobodu izražavanja, kada je novinara Veseljka Koprivicu crnogorski sud obavezao da plati 5.000 eura i sudske troškove, po tužbi Božidara Čolovića, bivšeg glavnog urednika Radio-Televizije Titograd.

Koprivicu su Čolović i još 15 novinara tužili zbog teksta objavljenog 1994. godine u listu "Liberal" u kojem je najavio da će im biti suđeno u Hagu zbog huškanja na ratne zločine.

Evropski sud je saopštio da je odluku donio nakon žalbe Veseljka Koprivice koji je u pomenutom slučaju proglašen krivim za povredu časti i ugleda i kome je naređeno da plati, kako ocjenjuje sud u Strazburu - pretjeranu naknadu štete.

“Liberal” je 24. septembra 1994. objavio članak pod naslovom “Šesnaest”, koji je napisao njegov specijalni dopisnik iz Haga. U članku je pisalo da će mnogi novinari, od kojih je 16 iz Crne Gore, biti izvedeni pred Haški sud zbog huškanja na rat. Ukazano je da su dva zvaničnika Haškog suda pripremila taj dosije u kojem je priložena i lista od 16 crnogorskih novinara kojih se to navodno tiče.

Već narednog mjeseca, Čolović je podnio tužbu sudu u kojoj tvrdi da članak Veseljka Koprivice narušava njegov ugled i zatražio naknadu štete.

Nakon 16 godina, Evropski sud u Strazburu donosi odluku da je crnogorsko pravosuđe, presuđujući u korist Čolovića, pretjeralo.

Pravo na novčanu nadoknadu od države

Veseljko Koprivica kaže da je ova odluka za njega prijatna vijest i veliko ohrabrenje za sve slobodne novinare.

"Presuda mi znači veliku, prije svega moralnu satisfakciju u jednom neravnopravnom sudskom procesu koji je trajao punih 15 godina i tokom kojeg sam doživljavao niz neprijatnosti. Ovakvu sudsku odluku doživaljavam kao veliko ohrabrenje za sve slobodne novinare. Ovo je i dokaz one poznate izreke da je pravda spora ali ipak dostižna", prvi je komentar novinara nakon odluke Suda u Strazburu.

Njegovi pravni zastupnici, advokatska kancelarija Prelević, tražiće izmjenu prvostepene odluke crnogorskog suda. Bivši urednik magazine "Liberal" ima pravo i na novčanu nadokandu od države

"Mi sada imamo na raspolaganju novi Zakon o parničnom postupku koji u svom članu 428. predviđa ponavljanje postupka u roku tri mjeseca a na osnovu utvrđene povrede od strane evropskog suda. Mi namjeravamo da podnesemo zahtjev za izmjenu prvostepene odluke na način da se učinjena povreda tim putem otkloni. Postoji i odluka o naknadi a koja još nije donijeta od strane suda, ona je najavljena. Tek nakon što sud donese i tu odluku mi ćemo od države Crne Gore naplatiti naknadu za našeg klijenta" kaže advokat Dragan Prelević.

Svih 16 novinara iz ratnih devedesetih tužili su Koprivicu za klevetu, povredu časti i ugleda kao i za duševne bolove. Protiv njega je podnijeto nekoliko tužbi od kojih su većina odbačene ili je presuđeno u njegovu korist.

Osim tužbe Čolovića, o kojoj se sud u Strazburu izjasnio, ostala je još jedna pravosnažna presuda na koju će se advokati takođe žaliti Evropskom sudu za ljudska prava

"Plaćam 15.000 eura kazne takođe za duševne patnje bivšem glavnom uredniku 'Nikšićkih novina' Milanu Stojoviću i bivšem novinaru 'Pobjede' Miloradu Boškoviću", pojašnjava Koprivica za RSE.

Nakon presude Suda u Strazburu u korist Veseljka Koprivice pitanje je da li je sada za očekivati da domaći sudovi u postupcima protiv novinara, bez izuzetka počnu primjenu standarda i prakse suda u Strazburu.

"Mislim da to bez izuzetka ne možemo očekivati ali možemo očekivati da se koliko toliko počne mijenjati praksa. Mislim da je ovo veoma simboličan slučaj i jako nam je drago da je presuda donijeta u slučaju gospodina Koprivice koji je jedan od novinara žrtava režima još od početka ratova 90- tih godina. Nadam se da će ova presuda da doprinese da se domaća praksa sudova uskladi sa evropskim pravilima", zaključuje advokat Dragan Prelević
XS
SM
MD
LG